dodjela sredstava

KCUZ usmjerava preko 1,4 miliona KM za jačanje općinskih struktura zaštite i spašavanja

04.08.2023. 14:11 / Izvor: Akta.ba
KUCZ

Radi se o općinama iz kojih su aplicirali na poziv KUCZ za dodjelu sredstava.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite (KUCZ) Dženan Brkanić potpisao je u petak ugovore o dodjeli finansijskih sredstava za opremanje općinskih struktura zaštite i spašavanja s načelnicima i predstavnicima općina Stari Grad, Novo Sarajevo, Ilidža, Hadžići, Vogošća, Ilijaš i Trnovo.  

Radi se o općinama iz kojih su aplicirali na poziv KUCZ za dodjelu sredstava.

“Danas smo potpisali ugovore ukupne vrijednosti 1.450.000 KM. Kontinuirano radimo na jačanju općinskih struktura civilne zaštite, jer prevencija je ključ uspjeha u zaštiti i spašavanju, a općine su glavni nosioci tih aktivnosti”, istakao je direktor Brkanić.

Naglasio je da su nakon poplava iz 2021. godine, u saradnji sa općinama i Kantonom poduzete značajne prventivne aktivnosti radi zaštite ugroženih područja, posebno Ilidže i nizvodno niz rijeku Bosnu. U svrhu jačanja sistema zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, KUCZ nabavlja i specijalizirane mašine i opremu.

“Jučer smo isporučili višenamjenski bager s priključnim alatima Službi za uklanjanje oštećenih stabala sa zelenih površina i saobraćajnica KJKP Park. Radi se o inovativnoj tehnologiji koja nije prisutna na ovim prostorima, za čiju nabavku je izdvojeno 900.000 KM. Mašina ima više namjena, zavisno od alata koji se veoma brzo mijenjaju. S njom postoji mogućnost brze reakcije, jer veoma brzo ulazi u duboku vodu, prilazi nepristupačnim terenima. I u maju smo imali jednu ovakvu isporuku, tako da vrijednost ove dvije investicije prelazi dva miliona KM”, naveo je direktor Brkanić.

Uskoro će iz Budžeta KS biti operativna i sredstva za čišćenje i uređenje riječnih korita, za što je KUCZ izdvojila 372.000 KM, a resorno Ministarstvo privrede oko 380.000. Sredstva za ove namjene, kao i svake godine, izdvajaju i općine, a tim povodom su protekle sedmice potpisani ugovori sa općinskim načelnicima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije