Sukcesivno okončanje

Njemačka zbog Dodika obustavlja četiri infrastrukturna projekta vrijedna 105 miliona eura

09.08.2023. 13:05 / Izvor: Akta.ba
projekti

Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

Njemačka savezna vlada odlučila je da u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska dopusti da isteknu četiri infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 miliona eura i da se na taj način sukcesivno okončaju. Pozadina toga je nastavak secesionističke politike Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika.

O ovoj odluci obaviješteni su Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i projektni partneri.

Riječ je o projektima rehabilitacije hidroelektrane Trebinje, faza III i IV, vjetroparka Hrgud, te zbrinjavanja otpadnih voda u Gradišci. Posljednji pomenuti projekat je predmet saradnje sa Švajcarskom Konfederacijom.

Kao reakcija na odluke Narodne skupštine Republike Srpske od decembra 2021. godine o vraćanju nadležnosti i stvaranju vlastitih institucija s ciljem slabljenja države Bosne i Hercegovine, Njemačka vlada je u aprilu 2022. godine odlučila da isprva privremeno zaustavi četiri infrastrukturna projekta. Međutim, nije došlo do povlačenja secesionističkih mjera koje je tražila Njemačka vlada.

Umjesto toga, predsjednik i Vlada Republike Srpske nastavili su s eskalacijom političke krize.

Savezna vlada Njemačke je stoga sada donijela odluku da neće ponovo pokretati obustavljene projekte. Projekti će sukcesivno biti okončani u skladu s ugovorom.

Ova odluka se eksplicitno ne odnosi na ostale projekte njemačke razvojne saradnje koji se realizuju na nivou Bosne i Hercegovine ili regiona Zapadnog Balkana, a time uključuju i Republiku Srpsku, kao ni na saradnju s civilnim društvom.

Njemačka vlada podržava približavanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Njemačka je spremna dalje intenzivirati saradnju s Bosnom i Hercegovinom, kako u Federaciji tako i u Republici Srpskoj. Temeljni zahtjev je, međutim, očuvanje mira, vladavine prava i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije