Korištenje na pet godina

Rusi u Goraždu počinju proizvodnju PET ambalaže, na korištenje dobili objekte kasarne

11.08.2023. 10:19 / Izvor: Akta.ba
goražde

Riječ je o investitorima iz Rusije koji su ranije iskazali interes da investiraju u ovom kantonu.

Razmatrajući materijale iz Ministarstva za privredu, Vlada Bosansko-podrinjskog kantona dala je saglasnost na Odluku kojom se privrednom društvu Bosna–Plastik d.o.o. Goražde daju na korištenje objekti broj tri i četiri u krugu bivše kasarne „Šišeta“, piše Akta.ba.

Navedeni objekti daju se na korištenje na period od pet godina uz mogućnost produženja, bez naknade, a u svrhu proizvodnog procesa prerade sekundarnih polimera i proizvodnje PET ambalaže.

Podsjećamo, riječ je o investitorima iz Rusije koji su ranije iskazali interes da investiraju u ovom kantonu.

Ibrahim Bikinieev, jedan od vlasnika kompanije, prilikom potpisivanja ugovora 2019. kazao je da će u prvoj fazi biti zaposleno 10 radnika.

"Naše ulaganje će biti oko 300.000 eura i planiramo da ćemo krenuti sa proizvodnjom u naredna tri mjeseca. Plan nam je da mjesečno proizvedemo oko 200 tona PET ambalaže i 100 tona drugih vrsta plastike za što imamo pripremljeno tržište. Veoma smo zahvalni premijerki BPK, ministrima i gradonačelniku  Goražda,  a posebno lično za mene je zadovoljstvo što ćemo koristiti vojni objekat koji želimo da prilagodimo ekološkim vrijednostima", kazao je tada Bikinieev.

Neperspektivna vojna imovina, odnosno jedan dio kasarne Šišteta, investitorima je data bez naknade do juna 2023. godine.

"Vlada BPK je dala saglasnost da potpišemo ugovor sa investitorom koji će na prostoru dijela bivše kasarne Šišeta uspostaviti pogon za preradu plastike. Ono što smo mi tražili sa svoje strane jeste da nam se prije nego smo donijeli odluku dostavi biznis plan i da se vidi ozbiljnost kroz to koliko će biti zaposleno radnika. Također, tražili smo i da se u potpunosti osposobi ovaj objekat i da se prilagodi otvaranju ovog pogona, da se uradi pristupni put i da se u potpunosti ispoštuju zakoni kada je u pitanju zaštita okoliša", kazala je tadašnja premijerka BPK Goražde Aida Obuća.

Tokom potpisivanja ugovora predstavnici firme "Bosna-Plastik“ Goražde kazali su da će pogon za preradu plastike i PET ambalaže biti u skladu sa svim evropskim standardima.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije