Problem papirologija

Centar Skenderija propada: Od februara čekaju saglasnost za rekonstrukciju Doma Mladih

23.08.2023. 13:48 / Izvor: Akta.ba
centar skenderija

Centar Skenderija u Sarajevu jedan je od prepoznatljivih objekata koji se nalazi u samom središtu grada.

Zbog potpisanih Ugovora sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo o sufinansiranju sanacije, Centar Skenderija je svoje programske i druge aktivnosti konzervativnije planirao, očekujući da će najkasnije u drugom kvartalu ove poslovne godine ući, ako ništa, u parcijalne radove.

Ipak, suprotno planiranom, suočili su se s nizom administrativno-pravnih prepreka.

"Dužni smo informisati naše klijente i širu javnost o statusu kapitalnih projekata Skenderije. Iako su su sredstva odobrena, svjedoci smo ozbiljnih opstrukcija u pogledu ishodovanja svih potrebnih dozvola. Kako su ovi procesi pokrenuti još prošle godine, a još uvijek nemamo nikakve pomake po ovom pitanju, smatramo da je naša dužnost adekvatno informisati javnost o statusu", navodi direktor Centra Skenderija Damir Petrinić.

Kako kaže, od 6. februara. 2023. godine čekaju urbanističku saglasnost za rekonstrukciju Doma Mladih. Neophodno očitovanje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika traje, nažalost, i pored urgencija, do danas.

"Vlada Kantona Sarajevo je 20. 4. 2023. godine donijela Zaključak i dala konkretna zaduženja u pravcu prenosa prava vlasništva B faze Skenderije na KJP Skenderija, bez čega se ranije nije moglo pristupiti realizaciji projekta rekonstrukcije Ledene dvorane. U međuvremenu su nam se nametnule nove pravne prepreke i neizvjesnosti koje projekat rekonstrukcije Ledene dvorane dodatno prolongiraju", navodi Petrinić.

Sanacija platoa i pitanje statusa Trgovki i dalje čekaju rješenja drugostepenog organa.

"Građanke i građane, naše korisnike, molimo za razumijevanje. Oni su na direktan ili indirektan način bili pogođeni najavljenim a još uvijek nerealizovanim radovima. Upravo gore navedene administrativno-zakonske barijere predstavljaju jedini i najveći problem ka realizaciji spomenutih projekata", poručuje.

Petrinić naglašava da je Centar Skenderija visoko zainteresovan da se otklone administrativno-zakonske barijere koje stoje na putu realizacije projekata sanacije Skenderije.

"Činimo sve što je u našoj moći da ubrzamo procese te uklonimo eventualne političke opstrukcije s ovog, za širu društvenu zajednicu, značajnog projekta. Javnost ćemo adekvatno i blagovremeno informisati o svim statusnim promjenama", ističe.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije