Gradska tržnica Zenica

Bolji uslovi rada za proizvođače i sigurnija usluga za kupce

25.08.2023. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Pijaca

Zahvaljujući Evropskoj uniji, Gradska tržnica u Zenici je zablistala u novom ruhu.

Zahvaljujući Evropskoj uniji, Gradska tržnica u Zenici je zablistala u novom ruhu pružajući domaćim proizvođačima poljoprivredno-prehrambenih i drugih proizvoda povoljnije uslove za rad, a kupcima bolju i sigurniju uslugu, te ugodnije okruženje.

Bilo da ste u potrazi za različitim voćem i povrćem, domaćim sirevima, mlijekom, mesom i drugim zdravim namirnicama ili pak tragate za unikatnim suvenirom, šarolika Gradska tržnica u srcu Zenice je mjesto gdje se vaša potraga završava.

Prostor pijace u Zenici već decenijama krase proizvodi malih domaćih proizvođača iz svih krajeva grada, pa i onih najudaljenijih, koji svakog jutra opremaju svoje štandove svježim proizvodima i s osmijehom dočekuju kupce. Na kraju dana nadaju se da su svojim sugrađanima pružili najkvalitetnije proizvode, kako bi im se kupci u kontinuitetu vraćali.

“Tržnica u Zenici je jedino mjesto na kojem mali poljoprivredni proizvođači, te proizvođači mesa i mesnih prerađevina mogu plasirati svoje proizvode. Svi oni žive u u prigradskim naseljima na kojima se nalaze i zemljišta na kojima se bave poljoprivredom ili stočarstvom i obrtom”, ističu iz Grada Zenica.

Uprkos stalnim izazovima s kojima se suočavaju u borbi za konkurentnost poljoprivrede, zenički prodavci i proizvođači se trude održati ponudu na tržnici još od 1974. godine. Njihove napore su prepoznale gradske vlasti i Evropska unija koja je podržala unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta gradske tržnice Zenica kroz projekat „Podrška Evropske unije za konkurentnost poljoprivrede i ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini“ (EU4AGRI). Za obnovu gradske tržnice, Evropska unija je obezbijedila više od 230.000 KM, uz sufinansiranje Grada Zenice u iznosu od 79.818 KM čime je uloženo 311.514 KM za uređenje zeničke tržnice.

Zelena pijaca u Zenici nije jedina koja je dobila finansijsku podršku EU za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture. Bespovratnim EU sredstvima u ukupnom iznosu od 1,5 milion KM će biti unaprijeđene i uređene tržnice u 12 gradova širom Bosne i Hercegovine. Na ovaj način, cilj je osigurati bolje uslove za plasman roba na tržnicama, uz poštivanje higijensko-sanitarnih zahtjeva i mikrobiološke ispravnosti svih proizvoda koji su u prodaji.

U toku projekta, Gradska tržnica Zenica je opremljena sa 115 novih mobilnih stolova za prodaju proizvoda i 2 nova kontejnera za odlaganje biljnog otpada. Prostor je dodatno obogaćen sa 20 drvenih kućica i 21 rashladnom vitrinom koje su na usluzi prodavcima mliječnih i mesnih proizvoda, te malim proizvođačima koji imaju kontinuitet prodaje svojih proizvoda na sajmovima i izložbama, te proizvođačima suvenira.

“U proteklom periodu takve kućice su iznajmljivane od komercijalnih preduzeća, što je bilo skupo i nepraktično, te je povećavalo troškove zakupaca, dok je istovremeno postojala nesigurnost u smislu dostupnosti štandova kad je potrebno”, pojasnili su iz Grada Zenica.

pijaca

Mobilni štandovi će omogućiti češće i jeftinije organizovanje uličnih sajmova na tržnici u Zenici, što će lokalnim proizvođačima suvenira i rukotvorina pružiti priliku da prezentiraju i prodaju svoje proizvode i u konačnici, utjecati na poboljšanje imidža grada.

Veliki značaj ovog projekta ogleda se i u tome što je desetinama proizvođača domaćih proizvoda omogućena važna obuka iz oblasti sanitarnog minimuma, sigurnosti hrane i HACCP standarda, te obuka iz pravilnog pakovanja proizvoda kako bi se osigurala potpuna ispravnost hrane koja se nudi građanima.

Iz Gradske uprave Grada Zenice ističu da unapređenje infrastrukture tržnice doprinosi ne samo kvalitetnijem radu proizvođača i boljoj ponudi, već i smanjenju troškova stalnog održavanja tržnice i potrošnje električne energije. Time je, kako kažu, današnja tržnica u Zenici energetski efikasnija, kvalitetnija, funkcionalnija, te zdravstveno-higijenski naprednija.

Posebno zadovoljstvo proizvođača jeste što je sada i osobama sa invaliditetom omogućen pristup njihovim štandovima. Prostor tržnice je opremljen taktilnim oznakama koje slijepim i slabovidnim osobama olakšavaju prepoznavanje mjesta na kojem se nalaze, instalirane su protuklizne površine na prilazu za osobe sa invaliditetom, dok je na glavnom ulazu u tržnicu instaliran rukohvat za stare, iznemogle i slabo pokretne osobe.

Direktnu korist od uređenja Gradske tržnice Zenica ima blizu 50 proizvođača koji su unaprijedili svoju ponudu na novim štandovima, desetine malih proizvođača rukotvorina, ali i svi građani i građanke Zenice koji imaju priliku kupiti sigurne prozvode čija kvarljivost je smanjena na minimum.

Uređenjem tržnica širom BiH kroz projekat EU4AGRI će se omogućiti bolja tržišna infrastruktura za stotine krajnjih korisnika, što će utjecati na jačanje lokalnih tržišta i unapređenje poljoprivredno-prehrambene proizvodnje.

EU4AGRI je četverogodišnji (2020-2024) projekat Evropske unije vrijedan 20.25 miliona eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Projekat provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije