AERODROM SARAJEVO

Rokovi davno probijeni: Modernizacija Terminala "B" traje već četiri godine i 11 mjeseci

08.09.2023. 12:05 / Izvor: Akta.ba
aerodrom

2018. godine zaključen je ugovor za izvođenje građevinsko – zanatskih i instalaterskih radova na modernizaciji i dogradnji Terminala "B".

"Ugovori za izgradnju administrativno-poslovnog objekta i modernizaciju i dogradnju Terminala "B", koji su zaključeni u 2018. godini, više su puta mijenjani aneksima ugovora u dijelu rokova za izvođenje ugovorenih radova i uslova postavljenih tenderskom dokumentacijom. Navedeno je imalo za posljedicu da su ugovoreni rokovi za izgradnju administrativno-poslovnog objekta prolongirani za 24 mjeseca, a za modernizaciju i dogradnju Terminala "B" za 35 mjeseci, zbog izmijenjenih uslova postavljenih tenderskom dokumentacijom, što nije u skladu sa članom 72. stav 5. Zakona o javnim nabavkama BiH (tačka 8. Izvještaja)", navedeno je u izvještaju o finansijskoj reviziji Javnog preduzeća Međunarodni Aerodrom "Sarajevo" d.o.o. Sarajevo za 2022. godinu.

TERMINAL "B"

13. 9. 2018. godine zaključen je ugovor za izvođenje građevinsko – zanatskih i instalaterskih radova na modernizaciji i dogradnji Terminala “B” u vrijednosti od 29.488.577 KM.

Rok za izvođenje radova bio 24 mjeseca od dana uvođenja izvođača u posao, a radovi su započeti 10. 10. 2018. godine. Za izvođenje radova po navedenom ugovoru zaključeno je deset Aneksa.

Aneks X Ugovora od 23. 5. 2023. godine reguliše dodatne radove na izradi nove fasade na sjevernoj i južnoj strani objekta u vrijednosti od 1.477.296,50 KM, a krajnji rok za izvođenje svih radova koji su predmet Ugovora i Aneksa je 22. 9. 2023. godine.

"Uvidom u razloge produženja rokova ne možemo potvrditi da se u svim slučajevima radilo o vanrednim okolnostima uzrokovanim višom silom jer su isti produžavani zbog promjene projektne dokumentacije, nedostatka odgovornog projektanta i sl. Posebno ističemo da je i članom 72. stav 5. Zakona definisano da se prilikom dodjele ugovora o nabavci, cijena navedena u najpovoljnijoj ponudi kao i uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu mijenjati. Izuzetno, ako se u tenderskoj dokumentaciji predviđa odredba o promjenjivosti cijena s objektivno utvrđenim pravilima o promjenjivosti cijene, takva odredba unosi se u ugovor o javnoj nabavci. Prvobitno ugovoreni rokovi su znatno produženi potpisivanjem deset Aneksa ugovora, što je imalo za posljedicu da su radovi na realizaciji projekta započeti 10. 10. 2018. godine, a prema posljednjem Aneksu ugovora rok za realizaciju je 22. 9. 2023. godine, čime je prvobitno ugovoreni rok od 24 mjeseca prolongiran na četiri godine i jedanaest mjeseci što je značajno odstupanje od prvobitno zaključenog ugovora", istakli su revizori.

aerodrom

Podsjećamo, realizacijom ovog projekta znatno će biti povećani prostorni i tehnološki kapaciteti aerodroma.

Putnicima i posjetiocima će na raspolaganju biti ugostiteljski objekti poznatih franšiznih brendova, te maloprodajni objekti poznatih domaćih i svjetskih brendova. Kancelarijski prostori su namjenjeni za aviokompanije, turističke agencije i agencije za rad sa putnicima, relaks kutak, prostor za CIP i premium CIP kao i proširen prostor walk through Duty Free Shopa.

ADMINISTRATIVNO POSLOVNI OBJEKAT

Također, društvo je 13. 9. 2018. godine zaključilo ugovor za izvođenje građevinsko – zanatskih i instalaterskih radova na izgradnji Administrativno poslovnog objekta, a nakon provedenog otvorenog postupka i e-aukcije u vrijednosti od 5.100.000 KM bez PDV-a. Rok za izvođenje radova bio 18 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Za izvođenje radova po navedenom ugovoru zaključeno je šest Aneksa, a objekat je stavljen u upotrebu 30. 12. 2022. godine.

"Aneks I ugovora je zaključen 31. 5. 2019. godine, obzirom da je izvođenje radova bilo obustavljeno u periodu od 1. 10. 2018. godine do 20. 5. 2019. godine zbog žalbe Džekos d.o.o. Sarajevo. Radovi su započeti 12. 6. 2019. godine nakon zaključenog Aneksa I Ugovora kojim se produžio rok bankarske i avansne garancije, i nakon što je 16. 5. 2019. godine dostavljen zaključak Ureda za razmatranje žalbi kojim se obustavlja žalbeni postupak. Nakon toga, 9. 11. 2020. godine zaključen je Aneks II Ugovora kojim se rok za izvođenje radova produžava za dodatnih 12 mjeseci i ukupno iznosi 30 mjeseci, i to zbog Odluke Vlade FBiH o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom korona virusa od 16. 3. 2020. godine, kao i zbog činjenice da u periodu od jula do novembra 2019. godine nije bio zaključen ugovor sa nadzornim organom za izvođenje radova i to zbog raskida ugovora sa IG d.o.o. Banja Luka i zaključenja ugovora sa IPSA Institut d.o.o. Sarajevo za nadzor nad izvođenjem radova", navedeno je u izvještaju.

Revizori su istakli da uvidom u razloge produženja rokova ne mogu potvrditi da se u svim slučajevima radilo o vanrednim okolnostima uzrokovanih višom silom jer su isti produžavani zbog promjene projektne dokumentacije, nedostatka odgovornog projektanta i sl.

"Posebno ističemo da je i članom 72. stav 5. Zakona definisano da se prilikom dodjele ugovora o nabavci, cijena navedena u najpovoljnijoj ponudi kao i uslovi utvrđeni u tenderskoj dokumentaciji ne mogu mijenjati. Izuzetno, ako se u tenderskoj dokumentaciji predviđa odredba o promjenjivosti cijena s objektivno utvrđenim pravilima o promjenjivosti cijene, takva odredba unosi se u ugovor o javnoj nabavci. Prvobitno ugovoreni rokovi su znatno produženi potpisivanjem šest Aneksa ugovora, što je imalo za posljedicu da su radovi na realizaciji projekta započeti 12. 6. 2019. godine, a prema posljednjem Aneksu ugovora rok za realizaciju je 30. 11. 2022. godine, čime je prvobitno ugovoreni rok od 18 mjeseci prolongiran na tri godine i šest mjeseci što je značajno odstupanje od prvobitno zaključenog ugovora", pojasnili su.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije