Bjelosavljevići-Кula

Skupština odobrila: Sokolac ide u izgradnju solarne elektrane vrijedne oko 120 mil eura

20.09.2023. 09:13 / Izvor: Akta.ba
sokolac

Sokolac će da koristi Sunčevu energiju za proizvodnju električne energije, a benefite će osjetiti svi građani Sokoca i regije.

Skupština opštine Sokolac usvojila je jučer odluku o zoning-planu područja posebne namjene „Solarne elektrane Bjelosavljevići-Кula“, snage 110,9 megavata, nakon čije će izgradnje lokalna uprava godišnje imati 800.000 КM koristi na ime koncesije po osnovu izdatih 180 hektara zemljišta koje se ne obrađuje, umjesto dosadašnjih 9.000 КM, koliko je stizalo na ime zakupa od farme „Romanija“.

Vrijednost investicije je oko 120 miliona eura, koje je njemački investitor odavno spremio.

Planom je obuhvaćena površina u naselju Bjelosavljevići od oko 150 hekatara sa lijeve strane magistralnog puta Podromanija-Rogatica, te naselju Кula, površine oko 30 hektara, sa mogućnošću proširenja.

"Nije moglo drugačije jer smo bili uporni i istrajni. Moji saradnici i ja vodili smo bitku tri godine kako bi ovaj projekat doveli do faze realizacije. Bilo je tu lobiranja, osporavanja, sabotaže, ali sve smo izdržali i sada smo u završnoj fazi", istakao je Milovan Bjelica, načelnik opštine Sokolac.

Sokolac će da koristi Sunčevu energiju za proizvodnju električne energije, a benefite će osjetiti svi građani Sokoca i regije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije