OBJAVIO PREMIJER UK

Središte znanja: Predstavljen budući izgled Kampusa Univerziteta u Sarajevu

04.10.2023. 14:38 / Izvor: Akta.ba
KAMPUS

Kampus Univerziteta u Sarajevu bit će središte znanja, otvoreni javni prostor.

Kampus Univerziteta u Sarajevu bit će središte znanja, otvoreni javni prostor. Ovaj kompleks je novi simbol Kantona Sarajevo, a master plan koji je danas prezentovan pokazuje kako će na kraju izgledati, najavio je danas premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk.

On se zahvalio svima na predanom radu na izradi ovog plana, posebno rektoru Rifatu Škrijelju i njegovom timu.

"Slijedi pretvaranje ovih ideja u regulacioni plan i ulaganje. Želimo da ovaj prostor bude razlog zašto neko želi doći živjeti, studirati i stvarati u Sarajevu", kazao je Uk.

Prezentacija Master plana i osnovnih elemenata iz studije izvodljivosti za Kampus Univerziteta u Sarajevu, priređenog u saradnji sa Arup Group ltd. u okviru projekta "Urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajevu", upriličena je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Prof. dr. Tarik Zaimović, predsjednik Savjeta plana i prorektor za finansije Univerziteta u Sarajevu, predstavio je Master plan Kampusa Univerziteta u Sarajevu ministru za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo prof. dr. Pavlu Krstiću, načelniku Općine Novo Sarajevo dr. Hasanu Tanoviću, predstavnicima Zavoda za planiranje razvoja KS i nadležnih općinskih službi. Sastanku su prisustvovali i članovi Savjeta plana: rektor prof. dr. Rifat Škrijelj, prof. dr. Denis Zvizdić, prof. dr. Samir Dolarević, prof. dr. Izet Bijelonja, prof. dr. Adnan Pašić i Lejla Hajro, direktorica Direkcije za izgradnju i održavanje Kampusa, te predsjednik Upravnog odbora Univerziteta dr. Murat Ramadanović i članovi Upravnog odbora.

Implementacija Master plana doprinijet će poboljšanju javnog pristupa raznim sadržajima i objektima, uključujući mjere koje će povećati urbanu otpornost, čime će se ostvariti pozitivni efekti i na druge dijelove grada. Ovaj projekt će ne samo unaprijediti kvalitetu visokog obrazovanja u Sarajevu, već će također služiti kao primjer urbanog planiranja i razvoja koji će služiti kao inspiracija i drugim gradovima u regiji.

Zaključak sastanka je da će Univerzitet u Sarajevu uputiti inicijativu za proglašenje Kampusa područjem od značaja za Kanton Sarajevo. Također, u narednom periodu će uslijediti prezentacija Master plana za Kampus Vladi Kantona Sarajevo i Skupštini Kantona Sarajevo.

 

KAMPUS UNSA

Podsjetimo, Vlada KS je i 2019. godine pokrenula akciju čišćenja prostora Kampusu koji je bio potpuno zarastao u rastinje. Tada su uklonjene velike količine smeća, najviše biootpada.

Sporazum o realizaciji Projekta urbane regeneracije Kampusa potpisan je početkom prošle godine, a već na proljeće je rušenjem pet dotrajalih zgrada i čišćenjem terena, okončana prva faza radova na izgradnji i uređenju Kampusa Univerzitet u Sarajevu.

KAMPUS UNSA

 

Sporazum o realizaciji Projekta urbane regeneracije Kampusa Univerziteta u Sarajeva između Vlade Kantona Sarajevo, općine Novo Sarajevo, Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo i Univerziteta u Sarajevu potpisan je 2022. godine. Projekat, koji će u konačnici omogućiti prostornu integraciju različitih obrazovnih i naučno-istraživačkih jedinica Univerziteta u Sarajevu u jedan ujedinjen savremen kampus, finansira Evropska investicijska banka (EIB) u partnerstvu sa Francuskom razvojnom agencijom (AFD).

Kako je najavljeno, kampus UNSA će biti jedan od novih simbola Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije