U naselju Kolobara

Završena prva faza izgradnje multifunkcionalnog objekta za potrebe zdravstva u Brčkom

13.10.2023. 08:04 / Izvor: Fena
Dom zdravlja Brčko

Izvršena je primopredaja prve faze radova na izgradnji javnog objekta za potrebe zdravstva koji se nalazi u Brčkom.

Izvršena je primopredaja prve faze radova na izgradnji javnog objekta za potrebe zdravstva koji se nalazi u naselju Kolobara iza Doma zdravlja u Brčkom.

Šef Odjeljenja za zdravstvo u Vladi distrikta BiH Asmir Mujanović kaže da je za prvu fazu izgradnje ovog multifunkcionalnog objekta za potrebe zdravstva izdvojeno dva miliona i 80 hiljada maraka, dok su budžetom distrikta za narednu godinu planirana sredstva u iznosu od milion maraka kako bi se objekat stavio u upotrebu.

"U ovoj drugoj fazi, do stavljanja objekta u upotrebu, trebalo bi uraditi određene vanjske i unutrašnje radove. Unutrašnji radovi podrazumijevaju fine radove kao što su keramički radovi, sanitarije, spuštanje stropova i ugradnja lifta. Kada su u pitanju vanjski radovi oni se odnose na asfaltiranje parking prostora i ugradnja pristupne rampe i druge radove koji se tiču obezbjeđivanja infrastrukture za korištenje ovog objekta", pojasnio je Mujanović.

Druga faza objekta trebala bi početi krajem ove ili početkom naredne godine.

Ukupna korisna površina ovog objekta iznosi 2.600 metara kvadratnih, uključujući podrum, prizemlje i tri sprata. Objekat bi trebao biti završen i pušten u upotrebu sredinom iduće godine. 

Portparol Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko“ Sead Šadić kaže da je prostor, koji će u ovoj zgradi koristiti ljekari specijalisti, izgrađen prema standardima Svjetske zdravstvene organizacije.

"Naši zdravstveni radnici iskazuju veliku zahvalnost na opredjeljenju Vlade i resornog Odjeljenja da im se omogući što kvalitetniji prostor i vjerujemo da ćemo i mi sa kvalitetnijim prostorom kao Javna zdravstvena ustanova pružiti i kvalitetnije usluge", naglasio je Šadić.

Izrazio je zadovoljstvo što je prva faza ovog objekta za primarnu zdravstvenu zaštitu završena, a kako je rekao, što se tiče sekundarne zdravstvene zaštite odnosno bolničkog nivoa, trenutno se izvode radovi na Odjeljenju hirurgije, a očekuje se da će započeti radovi na rekonstrukciji bolničkog Odjeljenja pedijatrije.

Kada je riječ o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, intenzivno se radi na izgradnji zgrade za potrebe službe hitne medicinske pomoći.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije