Potpisan sporazum

Nastavlja se sanacija mostova na Vrelu Bosne, novi sadržaji na Trebeviću i Bijambarama

20.10.2023. 09:04 / Izvor: Akta.ba
most vrelo bosne

Radi se o nastavku na implementaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim područjima.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković potpisali su Sporazum o saradnji na realizaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Radi se o nastavku uspješne saradnje Ministarstva i KJU za zaštićena prirodna područja na implementaciji aktivnosti iz važećih planova upravljanja zaštićenim područjima, a čijom realizacijom se unapređuje upravljanje, zaštita, održivo korištenje i promocija zaštićenih područja.

Ukupna vrijednost sporazuma iznosi 377.000 KM, od čega je Ministarstvo iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu obezbijedilo sredstva u iznosu od 300.000 KM, dok je preostala sredstva obezbijedila Javna ustanova iz vlastitih sredstava.

Rok za realizaciju planiranih aktivnosti po sporazumu je novembar 2024. godine.

Ministar Bečarević je istakao da je sporazumom fokus stavljen na segment upravljanja posjetiocima zaštićenih područja, pa je u tom smislu planirana, između ostalog, sanacija i rekonstrukcija drvenih mostova u Spomeniku prirode "Vrelo Bosne", opremanje prostora Zaštićenog pejzaža "Trebević" infrastrukturom za prihvat posjetioca, dok je na području Zaštćenog pejzaža "Bijambare" planirana uspostava prezentacijskog paviljona sa speleo postavkom, kao i nastavak radova na izgradnji drvene pješačke staze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije