unapređenje skijališta

Brojni projekti na Bjelašnici: Evo na čemu se trenutno radi

23.10.2023. 08:57 / Izvor: Fena
bjelašnica

Ekipa za vještačko osnježenje Olimpijskog centra, kako ističu, gradi savršen ambijent za nezaboravnu sezonu.

Olimpijski centar Bjelašnica od završetka zimske sezone 2022./23. intenzivno radi na brojnim projektima unapređenja skijališta i prateće infrastrukture koja omogućava povećanje broja snježnih dana za skijanje, kapaciteta skijališta te poboljšanju uslova za skijanje općenito, kazali su Feni iz Olimpijskog centra Bjelašnica -Igman.

Iz tog centra naglašavaju da je veliki rast interesovanja za OC Bjelašnicu kao skijašku destinaciju što govori i održavanje Evropa kupa i drugih značajnih takmičenja a koji su planirani i za novu sezonu.

"Sve to u konačnici dovodi do boljih finansijiskih rezultata i daljnjem razvoju našeg Olimpijskog centra Bjelašnica-Igman", ističu iz tog centra.

Navode također da su pored značajnog proširenja staza Kolijevka, Gornja koljevka, staza 5, 5a i 5b, te staze Štinji do, kroz četiri mjeseca intenzivnog rada na Bjelašnici uspjeli humusirati i zatraviti više od 40 posto ukupne površine staza.

To je, kako dodaju, veliki korak za uspostavljanje idealne snježne plohe za ski staze kao i zaštite opreme skijaša u danima kada bude manje snijega na stazama.

Ekipa za vještačko osnježenje Olimpijskog centra, kako ističu, gradi savršen ambijent za nezaboravnu sezonu. Montirano je 50 novih topova, napravljeno je 10 kilometara novog cjevovoda, te pumpna stanica PS4.

Staze koje će ove godine biti spremne za osnježavanje su: Gornja staza 4, Donja staza 4, Staza 5, Staza 5a, Staza 5b, Staza 6, Staza 2 do akumulacije 2 i Plato Babin do.

Dok se radi na projektu izgradnje sistema vještačkog osnježenja, topovi prolaze kroz temeljiti remont kako bi bili spremni za sve izazove koje zima donosi.

"Brinemo se i o našim akumulacionim jezerima kako bismo osigurali dovoljno snijega za savršene staze, ističu iz OC Bjelašnica-Igman. Na četverosjednoj žičari Vučko instaliran je novi pogonski motor veće snage, 95kW uz koji je postignut i projektovani kapacitet žičare od 600 skijaša po satu uz ostvarenje maksimalne brzine od 2,6 mps", kazali su Feni iz Olimpijskog centra.

Svi površinski ski liftovi bit će spremni za rad u nadolazećoj sezoni. Poseban zahvat bio je remont ski lifta Kotlovi te očekuju puštanje te instalacije u rad kada vremenske prilike, u prvom redu odsustvo magle, to budu dozvoljavali. Puštanjem svih instalacija u rad očekuje se kapacitet vertikalnog transporta od oko 6.000 skijaša po satu.

Završena su finalna testiranja garaže za korpe šesterosjedne zičare Olimpijski spust, a u garažni prostor smještat će se 65 korpi te instalacije.

"Garaža za korpe šesterosjeda je objekat koji se maksimalno nastojalo iskoristiti i za komercijalne svrhe. U tom smislu, u suterenskom dijelu objekta bit će opremljeni javni toaleti koje će korisnici centra moći koristiti tokom cijele godine, a time se rješava značajan problem nedostatka ove vrste infrastrukture i usluge na ski centru Bjelašnica, dok će na krovu garaže zablistati ugostiteljski objekat sa najljepšim pogledom na staze OC Bjelašnica i na cijeli Babin do", kazali su iz OC Bjelašnica-Igman.

Istakli su da su aktivno radili na nadogradnji rasvjete na skijaškim stazama za noćno skijanje. Instalirano je i osvjetljenje za noćno skijanje na stazama broj 5, 5a i stazi Štinji do.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije