Prostori koji pokreću

Parkovi Avenija, Zrinjevac i Vrba u Mostaru preuređeni uz investiciju oko 157.000 KM

24.10.2023. 16:38 / Izvor: Akta.ba
Park

Projekt Mostar – Prostori koji pokreću i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva investirali oko 157.000 KM u adaptiranje parkova Avenija, Zrinjevac i Vrba.

Projekt Mostar – Prostori koji pokreću i Vlada Ujedinjenog Kraljevstva investirali oko 157.000 KM u adaptiranje parkova Avenija, Zrinjevac i Vrba u Mostaru, nakon što građani i građanke Mostara poželjeli da ti parkovi budu uređeni.

"Zahvalni smo Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na izdvojenim sredstvima za adaptiranje parkova za čiju obnovu su glasali sami građani i građanke Mostara. Vjerujemo da će oni biti mjesto susreta, druženja i kreiranja divnih uspomena, kako djece, tako i roditelja. Oni su sada u vlasništvu grada i građana, te se nadamo da će ih dobro čuvati, kako bi ove, a i naredne generacije mogle uživati u njima", rekla je projektna direktorica Veronika Jelinkova.

U parku Avenija izgrađeno je dječije igralište. Napravljene su klasične parkovske igračke za djecu, poput tobogana, klackalica, vrtuljka i ljuljački, ali su urađene i igračke prilagođene djeci s poteškoćama u razvoju. U zoni svih sprava postavljena je gumena podloga radi sigurnosti djece. Osim toga za roditelje i druge posjetitelje napravljene su klupe, te su uređene pristupne staza zonama gumenih podloga. A cijeli ambijent obogaćen je sadnjom lavande. 

Park Zrinjevac dobio je spravu za penjanje, koja služi kao imitacija prirodne stijene. Važno je naglasiti da su vanjske sprave za penjanje proizvedene u skladu sa standardom za objekte za umjetno penjanje kao i standardom za opremu za igrališta. Ovi standardi postavljaju posebne zahtjeve u pogledu konstrukcije, materijala, zaštite od pada i otpornosti na vremenske uvjete. Također su postavljene dodatne klupe, te je uređen zeleni pojasa oko penjalice uključujući i sadnju lavande. Penjanje je popularan sport, promovira kondiciju, koordinaciju i osjećaj ravnoteže i pruža puno zabave i uzbuđenja.

Kada je u pitanju park Vrba, izvršeni su prvenstveno neophodni radovi raščišćavanja, kao i građevinski radovi poput uređenja zelene površine i postavljanje ograde, sanacija fuga potpornih zidova, sanacija česme i korita na Vrelu i pripadajućeg odvoda. Postavljene su i ljuljačke, kao i klackalice za igru najmlađih.

Mostar- Prostori koji pokreću i obnavljaju je trogodišnji projekt, koji ima za cilj unaprijediti sadržaje i korištenje javnih prostora u Mostaru kroz aktivno uključivanje građana/ki i potporu njihovim inicijativama koje doprinose kvaliteti građanskog, kulturnog i gospodarskog života u gradu Mostaru.

Projekt implementiraju People in Need, Everyday Peace Indicators, Omladinski Kulturni centar Abrašević, Agencija lokalne demokracije Mostar i Nešto Više, a financira Vlada Ujedinjenoga Kraljevstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije