U funkciji samo dva sprata

Dom zdravlja u Bihaću u fazi ruševine, vlast uprazno obećava novu zgradu već godinama

30.10.2023. 09:32 / Izvor: BHRT
Dom zdravlja

Obećanja o izgradnji nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću uposleni, kao i građani, slušaju već tri godine.

Obećanja o izgradnji nove zgrade Doma zdravlja u Bihaću uposleni, kao i građani, slušaju već tri godine. Za to vrijeme koriste staru koja je teško oštećena u zemljotresu i u kojoj su od pet spratova danas u funkciji samo dva. Je li na pomolu rješenje ovog problema?  

Gotovo 60.000 građana Bihaća za svaki zdravstveni problem ide na istu adresu. Dom zdravlja. I tri godine nakon razornog potresa prostorije izgledaju strašno. Stvara to frustraciju, kako pacijentima, tako i uposlenicima koji neke dijelove zgrade koriste na vlastitu odgovornost. 

"Vidite to stanje kako danas izgleda, čak je možda i gore nego prije tri godine. Ništa nije promijenjeno nabolje. Neke stvari su sakrivene, zamazane su oči, stanje je i dalje loše. Vidite", pokazuje našoj ekipi zgradu predsjednik Vijeća uposlenika Doma zdravlja Bihać Meris Jušić.

"Ljudi se ovdje nauče raditi i kad vide gdje rade, prva prilika - odlaze. U druge zdravstvene ustanove, u inostranstvo... Negdje u nekim službama su maltene ratni uslovi rada", kaže predsjednik Neovisnog sindikata radnika Doma zdravlja Bihać Ekrem Tutić. 

Iza potresa ostala je višespratna zgrada koju je, ocjenjuje struka, isplativije srušiti i ponovo graditi nego popraviti. Od pet spratova danas su u funkciji samo dva. 

Zbog otežanih uvjeta rada tražili su i povećanje plata od pet posto. Naznaka da će im biti udovoljeno nema, a na obećanja da će uskoro raditi u novoj zgradi – odmahuju rukom. Zastoj je nastao zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. 

"Dvije godine muku mučimo oko pribavljanja građevinske dozvole. Konačno smo došli do rješenja. Grupa povjerioca je imala potraživanja zbog njihovih ranijih ulaganja. Isplatit ćemo im novac i na kraju ćemo raspisati javni poziv", ističe ministar zdravstva Unsko sanskog kantona Muris Halkić. 

Novca na računu ima, ali i inflacija je učinila svoje. Prema trenutnim cijenama za izgradnju novog objekta trebat će i do 20 miliona maraka. 

"Znate da su osigurana tri miliona od strane Federacije BiH, isto toliko od strane Vlade USK, plus više od dodatnih milion iz budžeta. Trebat će sigurno još toliko da se on završi. Sve se radi na tome da bi se ova priča što prije završi i da bi konačno počela gradnja na proljeće", navodi premijer Unsko sanskog kantona Mustafa Ružnić.

Do tada pacijenti moraju da budu zadovoljnim onim što mogu dobiti u Domu zdravlja, uvjete kakve-takve, ali sigurno kvalitetnu uslugu, poručuje njih 259 uposlenih.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije