u posljednjih 35 godina

Uveliko se radi na jednom od najsloženijih hidroenergetskih objekata na Balkanu

31.10.2023. 13:24 / Izvor: Akta.ba
he dabr

Gradi se tunel od 12 kilometara i 150 metara.

Kineski partneri uveliko rade na svim gradilištima Hidroelektrane Dabar, jedan od najsloženijih hidroenergetskih objekata na Balkanu u posljednjih 35 godina, izjavio je Srni generalni direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović.

Petrović je pojasnio da je otvoreno gradilište mašinske zgrade gdje će biti kompletna oprema i elektromašinske instalacije, kao i gradilište brane Pošćenje koja će zaustaviti rijeku Zalomku i napraviti akumulaciju Nevesinje.

On je naveo da se gradi tunel od 12 kilometara i 150 metara, te da je ostalo dvadesetak neprobijenih metara kako voda obloženim tunelom ne bi prešla iz nevesinjskog platoa u Dabarsko polje, budući da su neophodni i zatvarači, vodostani i punjenje tunela.

"Ostala su još dva kilometra od 12 kilometara tunela da se obloži. Rok za završetak tunela je jun 2024. godine. Ostalo je da se završi faza injektiranja tunela i stabilizacije obloge, kao i ugradnja hidromehaničke opreme na ulaznoj građevini", naveo je Petrović.

On je istakao da su svi radovi uveliko krenuli, te da nema problema sa kineskim izvođačem radova kompanijom China Gezhouba Corporation.

"Nadzorni organ je konzorcijum Energoprojekt iz Beograda i mislimo da će oni na najkvalitetniji način ispratiti sve radove i doprinijeti da dogodine u avgustu i septembru vidimo značajno odmakle radove na svim segmentima ovog složenog projekta", istakao je Petrović.

Petrović je istakao da je Hidroelektrana Dabar jedan od najsloženijih hidroenergetskih objekata na Balkanu u posljednjih 35 godina, navodeći da je riječ o hidroenergetskom sistemu Gornji horizonti gdje je HE Dabar formirana od brane Pošćenje koja pravi akumulaciju od 63 miliona kubika.

"Tu je i tunel od 12 kilometara i 150 metara, pristupni tunel Straževica da bi se uopšte mogao vaditi materijal i betonirati obloga i mašinska zgrada sa opremom i tlačnom cijevi, kanal kroz Dabarsko polje, te proširenje postojećeg tunela koji spaja Dabarsko i Fatničko polje", rekao je Petrović.

Prema njegovim riječima, taj tunel je sada nedovoljnog promjera da može da provede vode hidroelektarne Dabar i Dabarskog polja koje je, u skladu sa zakonskom regulativom, potrebno prevesti u HE na Trebišnjici.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije