Ukupno instalisane snage 200 kW

Komunalno preduzeće Rad Tešanj za vlastite potrebe gradi i četiri solarne elektrane

02.11.2023. 08:40 / Izvor: Fena
Tešanj

Komunalno preduzeće Rad iz Tešnja dio će svojih potreba za električnom energijom uskoro zadovoljavati iz četiri vlastite solarne elektrane.

Komunalno preduzeće Rad iz Tešnja dio će svojih potreba za električnom energijom uskoro zadovoljavati iz četiri vlastite solarne elektrane, ukupno instalisane snage 200 kW - potvrdio je Feni načelnik te općine Suad Huskić.

On napominje kako su izdali saglasnost tom preduzeću da na općinskom zemljištu, na kojem su već izgrađeni bunari za vodu, izgradi i solarne elektrane za proizvodnju električne energije, a koju će koristiti za pokretanje pumpi za vodu. 

Općina Tešanj, podsjeća Huskić, unazad pet godina u naselju Jelah Polje izgradila je tri nova bunara za vodu, kojima je “uduplala raspoložive količine vode za stanovništvo i privredu” te za što su investirali višemilionska sredstva.

"Projektovanje postrojenja je već završeno, a trenutno se radi na obezbjeđivanju potrebnih dozvola za gradnju ovih solarnih elektrana. Što se tiče finansijske konstrukcije, dio sredstava će donirati UNDP, oko 120.000 KM, a ostatak će finansirati KP Rad i Općina Tešanj. Ukupna investicija bi trebala iznositi oko 420.000 KM,  a preduzeću će ove solarne elektrane na godišnjem nivou osigurati uštede na nivou od oko 50.000 KM. Ova bi se investicija, prema sadašnjim cijenama električne energije, mogla u potpunosti otplatiti za šest do sedam godina. Rad se, inače, ubraja u red najuspješnijih komunalnih preduzeća u Bosni i Hercegovini, sa vrlo niskim procentom gubitaka na mreži, vlastitom deponijom sa potrebnim dozvolama i malim brojem uposlenih", istakao je Huskić.

Javno preduzeće Toplana Tešanj, dodaje Huskić, već je instalirala i pustila u rad solarnu elektranu, a u pripremi je da to učini i Javno zdravstvena ustanova Opća bolnica Tešanj, čiji je osnivač ta općina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije