Energetska efikasnost

Raspisan tender: Oko 2 miliona KM za utopljavanje zgrade Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

02.11.2023. 10:04 / Izvor: Akta.ba
ekonomski fakultet

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu raspisao je javnu nabavku za izvođenje građevinskih radova na implementaciji mjera energetske efikasnosti.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu raspisao je javnu nabavku za izvođenje građevinskih radova na implementaciji mjera energetske efikasnosti.

Nabavka je podijeljena na dva lota i to jedan za građevinsko-zanatske radove i lot dva za radove na mašinskim i elektro instalacijama.

Predviđeno je sprovođenje postupka e-aukcije, a procijenjena vrijednost nabavke iznosi 1.843.661 KM bez PDV-a i to  LOT 1 - 1.613.661 KM LOT 2- 230.000 KM.

Ukupna vrijednost s PDV-om iznosi 2,1 milion KM, javlja Akta.ba.

Rok za izvođenje radova je za LOT 1 180 kalendarskih dana a za LOT 2 150 kalendarskih dana od dana uvođenja izvođača radova u posao, navodi se u tenderskoj dokumentaciji.

Ekonomski fakultet u Sarajevu je osnovan 1952. godine, a zgrade u kojima se trenutno nalazi sagrađene su u različitim periodima. Dio zgrade potiče iz Austrougarskog perioda, izgrađen 1889. godine, a na njega je dograđen dodatak iz 1960. godine. One čine blok zgrada u samom centru gradske jezgre, na uglu Strossmayerove ulice i Ferhadije, te uz Trg oslobođenja.

Lokacija objekata i njihovo vrijeme izgradnje, tekompleksnost i izraženi stil dekoracije fasada ovih objekata su razlozi zbog kojih su uvršteni na listu objekata pod zaštitom. Palata Mitropolije, kao pravno zaštićen spomenik, se od 1975. godine nalazi na listi evidentiranih, prethodno zaštićenih nepokretnih dobara i dobara baštine Kantona Sarajevo. Ona je 2006. godine proglašena i nacionalnim spomenikom BiH.

Protokolom između Ekonomskog fakulteta, Federacije BiH, Kantona Sarajevo i Općine Stari Grad iz 2010. godine je dogovoreno da će se prostori koje koristi Ekonomski fakultet, a koji pripadaju Mitropoliji, vratiti istoj u vlasništvo, odmah po izgradnji novog objekta Ekonomskog fakulteta u sklopu Kampusa Univerziteta u Sarajevu.

S obzirom na starost objekta, isti je doživio brojne obnove i rekonstrukcije. Zadnja izvršena je restauracijafasade objekta u Strossmayerovoj ulici iz 2019. godine, kada su obnovljeni završni sloj i dekorativni elementi, te zamijenjena tri prozora, ali nije ugrađivana termoizolacija. Izvršena je zamjena prozora i vrata novog dijela objekta 2010. godine, i ugrađeni su prozori i vrata od aluminijskih profila sa prekinutim termičkim mostom.

Tada je izvršena i zamjena prozora na dva amfiteatra i ugrađeni su aluminijski bez prekida termičkog mosta. Svjetlosna kupola iznad glavnog hola je rekonstruisana 1997. godine. Krov iznadamfiteatra je 2000. godine dobio samo dodatni sloj lima preko postojećeg, bez dodavanja izolacije. Krovnekonstrukcije su u dobrom stanju ali stropovi nemaju termičku izolaciju.

Tehničkom dokumentacijom koju su radile firme URBING d.o.o. Sarajevo EUROING d.o.o. Bihać se predviđa termoizolacija zidova, podruma i krovova jednog dijela fakulteta, kao i restauracija vanjskih zidova, zamjena sijalica, zamjena stolarije i dr.

Pregled investicionih troškova i mjere povećanja energijske efikasnosti u objektu, a prema predloženom scenariju, predviđa termoizolaciju vanjskih zidova dijela objekta iz 1960, restauraciju fasade dijela objekta iz 1889., termoizolaciju stropa podruma, te stropova i krovova, zamjenu vanjske stolarije i bravarije, mašinske instalacije i elektroinstalacije

Ukupna procijenjena vrijednost investicionih troškova iznosi cca 4.000.000,00 KM sa PDV- om.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije