Vlada Hercegbosanske županije

Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za kapitalne potpore zdravstvu

01.12.2023. 09:09 / Izvor: Akta.ba
HBŽ

Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za kapitalne potpore zdravstvu.

Ministar rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Momčilo Bajić, jučer je potpisao ugovore o dodjeli sredstava za kapitalne potpore zdravstvu sa zdravstvenim ustanovama u Hercegbosanskoj županiji.

Ugovori su potpisani sa sljedećim zdravstvenim ustanovama: Dom zdravlja Livno, Dom zdravlja Tomislavgrad, Dom zdravlja Kupres, Dom zdravlja Glamoč i Dom zdravlja Drvar.

Ukupna vrijednost navedenih ugovora je oko 1,9 miliona KM i u okviru istih nabavljaju se, između ostalog, vozila hitne pomoći za Dom zdravlja Livno, Dom zdravlja Glamoč i Dom zdravlja Drvar, te laboratorijska, medicinska, računalna i druga oprema i radovi.


"Potpisani ugovori i projekti koje provode naše zdravstvene ustanove od velikog su značaja za zdravstveni sustav Hercegbosanske županije i predstavljaju značajan iskorak u stvaranju preduvjeta za pružanje kvalitetnijih zdravstvenih usluga. Nadam se da će resorno ministarstvo i Vlada Hercegbosanske županije nastaviti i dalje ulagati u zdravstveni sektor jer je zdravstvo jedan od glavnih stupova društva koje treba maksimalno podržavati. Kad se uzme u obzir deficitaran medicinski kadar nužno je zdravstvene radnike okupljati i adekvatno nagraditi kako bi krajnji korisnici imali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Treba i dalje raditi na opremanju zdravstvenih ustanova potrebnim dijagnostičkim uređajima kao što su mamograf, CT, magnetska rezonanca i slično. Također, treba ukinuti praksu nepotrebnog zapošljavanja u svrhu dobijanja političkih poena, uskladiti poslovanje prema standardima u zdravstvu, osigurati sposoban menadžment koji će biti odgovoran za poslovanje zdravstvenih ustanova kako se ne bi stvarali novi gubici. Naposlijetku, treba žurno financijski konsolidirati i informatizirati cijeli zdravstveni sustav", kazao je resorni ministar Bajić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije