Otvorena četiri Start Up-a

Predstavljeni rezultati projekta "Novi pristup kreiranju radnih mjesta"

19.12.2023. 15:27 / Izvor: Fena
aldi

Cilj projekta je bio da se stručno osposobe nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje.

U Udruženju za lokalne razvojne incijative "Aldi" Goražde danas su predstavljeni rezultati projekta "Novi pristup kreiranju radnih mjesta – Inovacijama ka prosperitetnom tržištu rada" koji je implementiran u sklopu druge faze  projekta podrške Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje koji realizuje Međunarodna organizacija rada (ILO).

Naglašeno je da su organizacije okupljene u lokalnom partnerstvu za zapošljavanje predvođene Gradom Goražde u protekle dvije godine intenzivno radile na implementaciji projekta kojim su postavljeni temelji budućih aktivnosti partnerstva.

Ocijenjeno je da su postignuti svi rezultati postavljeni projektom, a kao jedan od najvažnijih istaknut je uspjeh u osposobljavanju 72  osobe mašinske struke za tržište rada.

"Cilj projekta je bio da se stručno osposobe nezaposlene osobe koje se nalaze na evidenciji Službe za zapošljavanje i da dobiju određeno zanimanje koje je potrebno tržištu rada.", pojasnila je  izvršna direktorica udruženja "Aldi" Meliha Gačanin.

Napomenula je da je važan segment projekta bilo i sufinansiranje ili finansiranje pokretanja Start –Up programa gdje je Međunarodna organizacija rada imala treninge da osposobi polaznike koji će kasnije aplicirati za ovaj segment projekta. 

Otvorena su četiri Start Up-a koji i danas rade i razvijaju svoje biznise.

Akteri lokalnog partnerstva uz Grad Goražde bili su: Srednja stručna škola "Džemal Bijedić", Privredna i Obrtnička komora, te Udruženje poslodavaca i Služba za zapošljavanje BPK Goražde, kompanija TVC i Udruženje "Aldi".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije