Kampanja "Povezani kroz dobro"

EU dodijelila 70 miliona eura građanima BiH kroz Paket energetske podrške

20.12.2023. 13:54 / Izvor: Akta.ba
EU

Kroz kampanju "Povezani kroz dobro", EU dodijelila 70 miliona eura građanima BiH kroz Paket energetske podrške.

Evropska unija je kroz Paket energetske podrške dodijelila 70 miliona eura bespovratnih sredstava Bosni i Hercegovini za ublažavanje posljedica energetske krize i unapređenje energetske efikasnosti.

Podrška uključuje 50 miliona eura za oko 190.000 ugroženih domaćinstava i 20 miliona eura za unapređenje energetske efikasnosti u oko 4000 domaćinstava i oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća.

Sa ciljem informisanja javnosti o rezultatima i prilikama u okviru Paketa energetske podrške za BiH, Ured Evropske unije u Bosni i Hercegovini je pokrenuo medijsku kampanju "Povezani kroz dobro" koja će trajati do kraja februara 2024. godine.

Kampanja će uključivati promociju putem elektronskih medija i društvenih mreža, online medija i bilboard oglašavanja širom BiH, kao i informativne sesije na kojima će javnost moći saznati više o prilikama za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i mikro, malim i srednjim preduzećima koje nudi Paket energetske podrške EU.

Evropska unija kontinuirano finansira milionske projekte u Bosni i Hercegovini na osnovu dogovora i potreba koje je iskazala vlast u Bosni i Hercegovini.

U sklopu Paketa energetske podrške, nadležne vlasti Bosne i Hercegovine prvi put dobijaju direktnu budžetsku podršku kako bi sredstava usmjerili ka građanima.

Raspodjela sredstava je u toku, a nadležne vlasti su odgovorne da osiguraju da korisnici dobiju namijenjena sredstva do aprila 2024. godine.

Način na koji BiH bude upravljala sredstvima iz Paketa energetske podrške će biti važan pokazatelj za direktnu podršku institucijama BiH u budućnosti.

U okviru podrške ugroženim domaćinstvima, u Republici Srpskoj je isplaćena bespovratna EU pomoć za ublažavanje negativnih socio-ekonomskih uticaja energetske krize u Bosni i Hercegovini.

Oko 67.000 ugroženih domaćinstava je već dobilo sredstva koja je osigurala Evropska unija.

U Federaciji Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike objavilo je 23. oktobra 2023. godine javni poziv za dodjelu EU pomoći ugroženim domaćinstvima.

Na osnovu konačnog spiska kvalificiranih domaćinstava, Vlada FBiH će donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima koji će nakon toga izvršiti isplate prema krajnjim korisnicima.

Procjenjuje se da će oko 109.000 ugroženih domaćinstava dobiti EU sredstva.

U Brčko distriktu, Vlada je donijela odluku na osnovu koje je oko 12.500 ugroženih domaćinstava dobilo EU sredstva. 

U okviru podrške za poboljšanje energetske efikasnosti, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske je 18. decembra 2023. godine raspisao javni poziv za dodjelu sredstava namijenjenih sprovođenju mjera energetske efikasnosti u stambenim objektima i mikro, malim i srednjim preduzećima za 2023. godinu.

Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH objavio je 3. novembra 2023. godine javne pozive za dodjelu bespovratnih sredstava EU građanima – vlasnicima stambenih objekata, te mikro, malim i srednjim preduzećima, za projekte energetske efikasnosti, poticanje energetske tranzicije i ublažavanje negativnih posljedica izazvanih energetskim krizama i poskupljenjima.

Vlada Brčko distrikta BiH raspisala je 25. oktobra 2023. godine javne pozive za dodjelu sredstava za poboljšanje energetske efikasnosti koji su završeni 15. novembra 2023. godine. Konačan spisak će biti objavljen na web portalu Vlade Brčko distrikta, dok će preostala sredstva biti planirana u budžetu za 2024. godinu.

Video kampanje "Povezani kroz dobro" možete pratiti na YouTube kanalu EU u BiH.

Više informacija o konkretnim prilikama – pomoći za ugrožena domaćinstva i pomoći za unapređenje energetske efikasnosti u domaćinstvima i mikro, malim i srednjim preduzećima - u okviru EU Paketa energetske podrške za BiH, dostupno je ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije