129 novih biznisa

Globalna sedmica poduzetništva u Općini Novi Grad

20.12.2023. 17:03 / Izvor: Akta.ba
novi grad

Globalna sedmica poduzetništva, prilika da se mladi podstaknu na pokretanje vlastitog biznisa.

Općina Novi Grad Sarajevo od 2010. godine učestvuje u aktivnostima Globalne sedmice poduzetništva, koja se obilježava u 140 zemalja svijeta.

Ova aktivnost ima za cilj, u istom periodu svake godine u centar pažnje staviti poduzetnike i poduzetnice širom svijeta, ali i da inspiriše mlade ljude da prihvate inicijativu, kreativnost i maštovitost koja bi ih podstakla da otvore vlastiti biznis.

U okviru obilježavanja Globalne sedmice poduzetništva Općina Novi Grad Sarajevo je putem Službe za privredu i lokalni ekonomski razvoj, provela niz aktivnosti kao što je učešće na konferenciji "Poduzetništvo u Bosni i Hercegovini: Bilans uspjeha 2023", na kojoj su učestvovali poduzetnici i predstavnici viših nivoa vlasti u BiH i Kantonu Sarajevo.

Zahvaljujući ovom projektu i podršci EU i Međunarodne organizacije rada, u protekle tri i po godine uspostavljeno je 129 novih biznisa, a više od milion i po konvertibilnih maraka je investirano u obliku bespovratnih sredstava poduzetnicima za pokretanje poslovnih poduhvata.

Dvodnevna konferencija je organizirana u sklopu projekta "EU4BusinessRecovery" koji pruža podršku BiH u ublažavanju negativnih ekonomskih efekata uzrokovanih pandemojom Covid – 19, a kao rezultat ovog projekta bit će sačuvano više od 1.000 i otvoreno najmanje 100 novih radnih mjesta.

Na konferenciji je, pored predstavnika općinske Službe za privredu i lokalni i ekonomski razvoj, učestvovalo i pet startup biznisa sa područja općine Novi Grad Sarajevo, a koji su pokrenuti upravo kroz ovaj projekat.

Posjeta korisnicima podsticajnih mjera Općine Novi Grad Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo kontinuirano provodi niz podsticajnih mjera podrške privrednicima, koje za cilj imaju povećanje zaposlenosti, te konstantno i sistematski djeluje na poboljšanju poslovnog ambijenta, razvoju poduzetništva  i provođenju mjera za podsticaj privredi i zapošljavanju.

Dodatnu podršku poduzetnicima pruža i Centar za razvoj biznisa putem kojeg je uspostavljena stalna elektronska komunikacija sa privrednicima sa područja naše općine.

U vezi sa tim, predstavnici Općine Novi Grad Sarajevo posjetili su dvije kompanije i dva startup-a koji su korisnici općinskih podsticajnih mjera.

Korisnici su se zahvalili na mjerama podrške prvrednicima koje se provode u Općini Novi Grad Sarajevo, ali i na posjeti predstavnika Općinske.

Općinski predstavnici posjetili su AP Decor d.o.o. i obišli pogon tekstilne proizvodnje posteljina po uzorcima brenda All Aksa.

Također su posjetili i Metal Recycling d.o.o. kompaniju koja radi u sektoru reciklaže i plastificiranih kablova, a koja zapošljava tri osobe sa invaliditetom, OD Salon za djevojčice "Principesa", porodični biznis koji se bavi iznajmljivanjem i prodajom odjeće za djevojčice od dvije do 12 godina, kao i OD Fizioterapeut, koji radi od 2022. godine i u svom radu najveći fokus stavlja na klijente sa sportskim povredama. 

Dan poduzetništva žena 2023

"Dan poduzetništva žena 2023." organizirao je Centar za edukaciju i istraživanje "Nahla" u saradnji sa Ministarstvom privrede KS, a Općina Novi Grad Sarajevo aktivno je učestvovala.

Cilj projekta je pružiti podršku poduzetništvu žena i pokretanja aktuelnih pitanja o poslovanju u online prostoru i strategijama uspješnog prilagođavanja dinamičnom tržištu, a posebno u post pandemijskom svijetu.

Više od 60 poduzetnica imale su priliku čuti informacije od predstavnika Općine Novi Grad i Ministarstva privrede Kantona Sarajeva o različitim oblicima podrške i finansiranja koje nude za male i srednje poduzetnike, kao i posebnim programima usmjerenim ka podršci poduzetništvu žena.

Centar za edukaciju i istaživanje "Nahla" članica je Lokalnog partnerstva za zapošljavanje Novi Grad Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije