Erdoan otkrio koliko je novca utrošeno

Istanbulski aerodrom dobio novu pistu, investicija od 970 miliona dolara

26.12.2023. 17:02 / Izvor: Akta.ba
istanbul

Vrijednost radova na pisti i pomoćnim objektima iznosila 970 miliona dolara, dok je dužina piste 3.540 metara.

Nadam se da će nova pista, koju danas s ponosom otvaramo i koja će udvostručiti kapacitet zračnog prometa aerodroma Sabiha Gökçen, biti od koristi Istanbulu.

Izjavio je ovo Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske na otvaranju nove piste na Međunarodnom aerodromu u Istanbulu "Sabiha Gokcen". 

Dodao je da Aerodrom Sabiha Gökçen igra izuzetno kritičnu ulogu u razvoju poslovnih i turističkih tržišta širom Turske.

"S vremenom smo vidjeli da aerodrom ima poteškoća u ispunjavanju sve većeg vazdušnog i putničkog saobraćaja. Potom smo 2009. godine završili novu zgradu terminala po modelu izgradi-upravljaj-transfer. Odlučili smo 2012. godine da izgradimo drugu pistu koja je potrebna u okviru rasta sektora i razvojnih planova aerodroma.", poručio je. 

Napomenuo je da su zatim započeli radove i završili drugu pistu i njene dopunske radove sa ukupnom investicijom od 970 miliona dolara.

"Dužina naše piste, koja će udvostručiti saobraćajni kapacitet našeg aerodroma, je 3 hiljade 540 metara. Kako bismo obezbijedili maksimalan kapacitet u smislu vazdušnog saobraćaja, koristit ćemo našu novu pistu za sletanje, a staru za polijetanje.", naglasio je. 

Međunarodni aerodrom Sabiha Gökçen će imati kapacitet da primi više od 85 miliona putnika godišnje sa puštanjem u rad nove piste.

"Od sveg srca čestitam našem ministarstvu, institucijama, izvođačkim firmama i svima od inženjera do radnika koji su doprinijeli da se ovo lijepo djelo donese u našu zemlju.", zaključio je Erdogan.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije