Održati budžetsku stabilnost

Vlada BPK Goražde najavila niz projekata u 2024.

30.12.2023. 08:39 / Izvor: Fena
Vlada BPK

Vlada BPK Goražde na novogodišnjoj pres-konferenciji predstavila je najznačajnije aktivnosti realizirane u ovoj godini.

Vlada Bosanskopodirnjskog kantona (BPK) Goražde na novogodišnjoj pres-konferenciji predstavila je najznačajnije aktivnosti realizirane u ovoj godini te za narednu najavila niz značajanih projekata.   

Premijer Edin Ćulov naglasio je da je tokom ove godine realizovana većina aktivnosti predviđenih planovima i programima uspostavljenim prilikom imenovanja Vlade. Naglasio je da su odluke na 58 redovnih, sedam vanrednih i 37 telefonskih sjednica uglavnom donesene jednoglasno.

"Izvršenje Budžeta BPK Goražde za 2023. godinu, može se reći da je bilo socijalno-razvojnog karaktera. Prioriteti u djelovanju su bili razvoj infrastrukture, podrška privredi i poljoprivredi, izmirivanje socijalnih davanja, unapređenje zdravstvenog sektora, poboljšanje odgojno-obrazovnog procesa, podrška boračkoj populaciji, rad na sigurnosti građana, podrška lokalnim zajednicama u sastavu BPK Goražda, podrška neprofitnim organizacijama te jačanje transparentnosti rada javne uprave i unapređenje aktivnosti u borbi protiv korupcije", kazao je Ćulov.

Naglasio je da je očuvanju budžetske stabilnosti doprinio transparentan i timski rad, poštivanje zakonitosti, naročito Zakona o izvršenju budžeta, racionalno trošenje budžetskih sredstava, disciplina, red i rad svih budžetskih korisnika.

"Posebno smo ponosni što smo uspjeli riješiti dugogodišnji problem nedostatka gradske pijace na koji su već duži vremenski period ukazivali građani ali i poljopirvredni proizvođači. Podržali smo i niz infrastrukturnih projekata kako Grada Goražde tako i lokalnih zajednica Pale i Foča u FBiH, od kojih će benefite osjetiiti svi građani našeg kantona", naglasio je on. 

Dodao je da će Vlada BPK Goražde i u narednoj kalendarskoj godini nastojati održati budžetsku stabilnost, racionalno donoseći odluke koje će biti usklađene s raspoloživim sredstvima i odobrenim operativnim planovima, uz napomenu da je budžet BPK usvojen u iznosu od 68. 501.398 KM.

Iz resora ministarstva za privredu između ostalog najavljeno je više sredstava za izradu i realizaciju projekata u oblasti turizma, znatno veća sredstva za podršku poljoprivredi, više sredstava za javna preduzeća. Ministarstvo za boračka pitanja najavilo je  proširenje prava u liječenju za teška oboljenja, kao i povećanje iznosa sredstava u ove svrhe, te povećanje egzistencijalne naknade.

MUP BPK Goražde u narednoj godini planira realizirati drugu fazu video nadzora u što će biti uloženo oko 150.000 KM, predviđena je i sanacija i adaptaciju objekata za Jedinicu za podršku te njeno opremanje posebnom specijalističkom opremom, a planiran je i novi konkurs za prijem 20 policajaca. Ministarstvo zdravstva te urbanizma i zaštitu okoline će udruženim sredstvima realizirati projekat uređenja parking prostora ispred Kantonalne bolnice i Doma zdravlja Goražde, kao i termoizolaciju na zgradi Zavoda za javno zdravstvo.

U 2024. godini planirano je otvaranje novog objekta Doma za stara i iznemogla lica, značajno su povećani kodovi za raseljena lica, kao i kod podrške Domu za stara i iznemogla lica, rečeno je na pres-konferenciji.

U Ministarstvu za urbanizam planirana su sredstva za pokrivanje i utopljavanje anexa MSŠ Enver Pozderović kao i kod od 500.000 KM za zatvaranje privremene deponije u goraždanskom naselju Šišeta u čijoj realizaciji će učestvovati i Grad Goražde.

Ministarstvo za obrazovanje između ostalog planira obezbijediti besplatne udžbenike za učenike od 6 do 9 razreda.

"Uz dobru saradnju s višim nivoima vlasti, uspjeli smo obezbijediti veću podršku kako kroz grant sredstva tako i kroz projekte, a te aktivnosti ćemo nastaviti i u narednoj godini kako bi smo realizovali Budžet BPK Goražde, koji je usvojila Skupština BPK Goražde. Godina koju ostavljamo iza sebe bila je veoma uspješna i želim da u Novu godinu uđemo s nadom da ćemo i u budućnosti imati još više razloga za zadovoljstvo", poručeno je sa novogodišnje pres-konferencije Vlade BPK Goražde.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije