37.000 kvadratnih metara

KJKP Rad: Iduće godine gradit će se nova ploha na prebukiranoj sarajevskoj deponiji

31.12.2023. 10:15 / Izvor: Fokus
smiljevici

U budžetu Kantona Sarajevo za 2024. godinu nije predviđena niti jedna marka za nastavak rada deponije "Smiljevići".

U budžetu Kantona Sarajevo za 2024. godinu nije predviđena niti jedna marka za nastavak rada deponije "Smiljevići", tvrdi Almir Bečarević, bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Iz KJKP Rad koji upravlja deponijom kažu da ima novca iako nije predviđen u budžetu i iduće godine počinje gradnja nove plohe za odlaganje otpada.

"U prvoj polovini naredne godine planirana je izgradnja plohe od 37.000 kvadratnih metara. Sredstva za izgradnju ove plohe su osigurana prošle godine u iznosu od 3.907.400 maraka. Projekat za izgradnju nove plohe je završen. U narednom periodu će se ući u provođenje procedure za izbor izvođača. Prema procjenama. planirana ploha koja će se graditi trebala bi trajati narednih pet do šest godina", tvrdi Mirza Ramić, glasnogovornik KJKP Rad.

Iz javnog preduzeća Rad ističu da i građani imaju veliku ulogu, ako bi količnski smanjili odlaganje otpada i da ga što manje završi na prepunoj deponiji.

"Prema analizama strukture otpada čini i do 40 posto ukupno proizvedenog otpada u domaćinstvima, te kada se još zbroji 18 - 20 posto udjela reciklažnih sirovina poput papira, kartona, staklene, plastične, metalne i tetrapak ambalaže, izuzetno je veliki potencijal reduciranja ukupne količine otpada, koja u konačnici doprinosi čistijem i zdravijem okruženju, produženju trajanja deponije i očuvanju prirodnih resusrsa jer imamo sirovine koje možemo reciklirati i od njih proizvoditi nove vrijednosti", pojašnjava Ramić.

Ukupna količina proizvedenog otpada se može reducirati ukoliko se primjene pravila 3R, (Reduce = Smanjiti, Reuse = Ponovo upotrijebiti i Recycle = Reciklirati). Kako primjeniti ova pravila?

"Uz malo volje vrlo jednostavno, bespotrebno je kupovati proizvode u ambalaži koja povećava obim proizvedenog otpada već je potrebno kupovati robu u rinfuzi. Umjesto plastične čaše za jednokratnu upotrebu koristiti čaše ili flaše od tvrde plastike koju možemo koristiti iznova više puta. Odjeću ili druge predmete ukoliko ih možete i dalje koristiti, poklonite te se na taj način reducira ukupna količina proizvedenog otpada", poručuju iz KJKP Rada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije