ZAVRŠENA IZGRADNJA

Kuća spasa na Bjelašnici doprinos turizmu u Trnovu, u toku unutrašnje opremanje objekta

02.01.2024. 11:37 / Izvor: Fena
BJELAŠNICA

Završena je izgradnja Kuće spasa na Štinom Dolu, na planini Bjelašnica kod Sarajeva.

Završena je izgradnja Kuće spasa na Štinom Dolu, na planini Bjelašnica kod Sarajeva. Preostalo je unutrašnje opremanje objekta koje je u toku, kao i manji vanjski radovi, te uređenje okolnog prostora.

Potvrđeno je to za Fenu iz Općine Trnovo, uz napomenu da je taj objekt bio u ruševnom stanju, u periodu nakon rata, te je Općina Trnovo pokrenula projekt obnove. Nakon urađene projektne dokumentacije i potpisivanja Ugovora 2020. godine počela je izgradnja sasvim novog objekta.

Investitor radova je Općina Trnovo, sa sudjelovanjem Vlade Federacije BiH i Turističke zajednice KS. Izvođač radova je firma Neimari, a nadzor vrši Arting BH.

Kuća spasa zadržava prvu namjenu, planirani su i dodatni sadržaji. Ukupna brutto površina objekta je 559,36 m2, a sastoji se od podruma, prizemlja i dva potkrovlja. Prema projektu, planirano je da taj objekt, između ostalog, sadrži sobu spasa, recepciju i suvenirnicu, kupatila, sobe za spavanje, kuhinju, dnevni boravak, separe, toalete, salu za sastanke i terasu.

'Kuća spasa' smještena je na Štinom Dolu, na putu prema Lukomiru i vrhu planine Bjelašnica. Taj objekt ima svoju historiju. Sam naziv govori o tome kako je zaista bila spas za mnoge prolaznike i planinare, u vrijeme mećava i jakih udara vjetra. Najviše je koristila mještanima koji su se tu sklanjali od nevremena na putovanju do svojih sela, kao i čobanima koji su čuvali stada na tim područjima.

'Kuća spasa' na Štinom Dolu, na planini Bjelašnica, jedan je od projekata koji za cilj ima podizanje kvalitete turističke ponude i promocije turizma na području općine Trnovo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije