Rebalans budžeta

Iza Općine Kakanj uspješna godina, ostaje borba za zaštitu vodnih resursa

04.01.2024. 08:09 / Izvor: Federalna.ba
kakanj

U toku prošle godini u općini Kakanj šest puta došlo je do rebalansa budžeta zbog povećanja prihoda od PDV-a.

U toku prošle godini u općini Kakanj šest puta došlo je do rebalansa budžeta zbog povećanja prihoda od PDV-a i uspješno realiziranih javnih aplikacija, što dovoljno govori o dobro završenoj poslovnoj godini. Pri raspodjeli sredstava vodilo se računa da budu ravnomjerno zastupljena za socijalne kategorije, te mlade, sport, kulturu, privredu i poljoprivredu.

Likvidnost budžeta u Općini Kakanj na kraju godine na vrlo visokom nivou. Sve obaveze prema dobavljačima i budžetskim korisnicima u roku su isplaćene. Plan budžeta za prošlu godinu veći je za 42% od izvršenja budžeta prethodne godine. Gotovo da nema mjesne zajednice u koju nisu investirali zavisno od pojedinačnih potreba.

“Značajne smo infrastrukturne projekte realizirali što iz budžeta Općine Kakanj, tako i sa drugih nivoa. Ono što je najznačajnije kao veći projekt jeste izgradnja mosta u mjesnoj zajednici Modrinje kao i saobraćajnica na Ponijerima i dotrajali ski lift, koji smo uspjeli u 18 mjeseci potpuno zamjeniti novim ski liftom”, istakao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj (SDA).

U junu prošle godine zabilježeni su protesti građana s ciljem skretanja pažnje na ugroženost pitke vode zbog iskopavanja rudnika kompanije Adriatik Metals i radova koje provode u susjednoj općini Vareš. Dok s jedne strane predstavnici kantonalne i federalne vlasti tvrde da se radi o investiciji stoljeća, Uprava i Općinsko vijeće ne umanjujući vrijednost investicije, nisu ostali gluhi na zahtjeve svojih građana. U oktobru su jednoglasno usvojili Odluku o davanju saglasnosti za uspostavu zaštićenog područja „Gornja Trstionica – Bukovica“, a na prijedog općinskog načelnika Mirnesa Bajtarevića.

“Odluka o zaštićenoj zoni je bila nužna jer imamo problem s otvaranjem novog rudnika, s oborinskim i podzemnim vodama koje se tiču vodovoda Bukovice i snabdijevanja 80% građana općine Kakanj”, navodi Slaven Katičić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj (HDZBiH).

“Učinit ćemo sve što je u našoj ingerenciji. Alarmirali smo neke druge institucije. Od nekih smo dobili odgovor, od nekih nismo. Svjedoci smo da se u ovim zadnjim danima donose neke čudne odluke koje ne idu u prilog Kaknju, odnosno, zaštiti vode, kad je u pitanju zaštita šume i čitavog tog područja, ali ćemo iskoristiti svoja prava”, poručuje Bajtarević.

Predstavnici Općine Kaknj su ponudili firmi koja vrši rudarska iskopavanja u Varešu da zajedno potpišu sporazum o prijateljskoj saradnji kojim bi garantovali da radovi neće utjecati na kvalitet i kvantitet vode u Kaknju. Sporazum do sada nije potpisan, a stanovnici Kaknja upozoravaju da će biti kasno reagovati ako dođe do zagađenja pitke vode, te pozivaju nadležne da u kontinuitetu prate situaciju na terenu kako ne bi došlo do ugrožavanja života ljudi, te biljnog i životinjskog svijeta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije