Jačanje infrastrukturnih kapaciteta

U toku radovi na dogradnji i adaptaciji Policijske uprave Novi Grad

10.01.2024. 15:55 / Izvor: Akta.ba
pu novi grad

Uskoro nove prostorije za izdavanje ličnih dokumenata, kriminalističku policiju, arhivu.

MUP Kantona Sarajevo i u 2024.godini nastavlja sa jačanjem svojih infrastrukturnih kapaciteta, a jedan od većih projekata iz ove oblasti je  nadogradnja i adaptacija zgrade Policijske uprave Novi Grad, u naselju Švrakino Selo, općina Novi Grad.

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica, sa saradnicima, te načelnikom PU Novi Grad Salihom Tufom i komandirom Selmirom Lučkinom, obišao je danas radove koji se izvode na ovoj zgradi od augusta prošle godine i uskoro bi trebala biti završena prva faza.

Do sada je urađena temeljna konstrukcija, podna ploča, armirano-betonski zidovi na prvoj etaži i priprema se druga ploča.

"Dogradnja i adaptacija zgrade PU Novi Grad je jedan od naših projekata jačanja infrastrukture MUP-a KS. Zgrada će dobiti oko 1.000 m2 novog prostora, a u ovaj projekat uložit ćemo 1,6 miliona KM. Dogradnjom novih prostorija omogućit ćemo novi kvalitet usluga, bolji prostor za naše uposlenike i poboljšati efikasnost rada policijskih službenika," izjavio je ministar Katica. „Posebno me raduje što će se u novim, dograđenim prostorijama šalter sale, građanima ubuduće pružati usluge izdavanja ličnih dokumenta koje sada ostvaruju u prostorijama pošte na Alipašinom Polju. To ćemo promijeniti i dokumenti će se izdavati u PU Novi Grad, a dogradnjom ćemo osigurati i novi prostor za rad kriminalističke policije, arhivu i kancelarije," dodao je ministar Katica.

Dinamika izvođenja radova uslovljena je vremenskim prilikama, ali očekivati je da druga faza dogradnje objekta počne na proljeće kada će se moći preciznije govoriti i o rokovima za završetak gradnje.

Postojeći objekat PU Novi Grad u Švrakinom Selu je izgrađen 1985-86.godine.

Tada se sastojao od dvije zgrade: manje prizemne i jedne veće zgrade, povezanih međusobno zatvorenim pasažom.

Zbog nedostatka kapaciteta, 2000. godine izvršena je nadogradnja objekta.

Manja zgrada je nadograđena za jednu etažu i tavanski prostor, dok je na većem objektu izvršena dogradnja drugog sprata, zatvoren je pasaž i formiran novi ulaz.

Ipak, imajući u vidu da se radi o lokalnoj zajednici sa najvišim brojem stanovnika, i ovi kapaciteti su s vremenom postali nedovoljni.

Dogradnjom i adaptacijom zgrade PU Novi Grad postojeći kapaciteti bit će prošireni i prilagođeni.

Projektom je predviđeno proširenje šalter sale i izgradnja novog kancelarijskog prostora u prizemlju, izgradnja arhive na I spratu, te kancelarijskog prostora sa pripadajućim komunikacijama na II spratu.

Radove na ovom objektu izvodi ITC Zenica d.o.o.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije