Kod nove sportske dvorane

Idejno rješenje javne površine s trgom u naselju Vidovo polje u Stocu

12.01.2024. 14:41 / Izvor: Akta.ba
idejno

Grad Stolac je raspisao javni natječaj za izradu idejnog rješenja javnih površina s trgom u naselju Vidovo polje II.

Grad Stolac je raspisao je u novembru prošle godine javni natječaj za izradu idejnog rješenja javnih površina s trgom u naselju Vidovo polje II, odnosno kod nove sportske dvorane.

Idejna rješenja mogla su se slati do 8. 12. 2023. godine, ugovorno tijelo će nakon uspješno provedenog natječaja provesti pregovarački postupak bez objave obavijesti o nabavi za izradu Glavnog projekta.

Uzevši u obzir veliku površinu javnog prostora koji je obuhvaćen ovim zadatkom, osnovni cilj je bio podijeliti prostor na svojevrsne manje cjeline koje za cilj imaju približiti prostor mjerilu grada Stoca i svakodnevnim korisnicima. Međutim, kompletan prostor bi trebao biti partera, površina dostupna pješacima, te prostor za mogućnost održavanja događaja za veći broj ljudi.

Kako bi se ostvarila navedena podjela, postavile su se i preuzele određene komunikacijske osi koje prolaze kroz zadani obuhvat:

1. između novo planiranog stambenog niza i gradskog parka
2. između gradskog parka i rekreacijske zone;
3. između postojećih stambenih zgrada i vrtića na sjeveru

Na ovaj način su stvorene četiri zone: zona parkinga na sjeveru, zona sa ugostiteljskim sadržajem na istoku, zona sa gradskom dvoranom koja je trenutno u izgradnji i zona trga koja se smjestila između ove tri zone

Kao element povezivanja navedenih cjelina, preko cijelog obuhvata se prostiru stabla u rasteru 8x8m. Osim kao element povezivanja cjeline, ovom se intervencijom postiže ozelenjivanje cjelokupne površine. Također u navedenom rasteru stabala se na odabranim mjestima oduzimaju pa se na tim mjestima postavljaju drugi arhitektonski sadržaju poput trga, restorana, mjesta za spomenik i vodenih površina.

Oblikovanjem postavljenog trga, koji osim uloge glavnog mjesta okupljanja, nastoji ponuditi atraktivan prostor u zelenom ambijentu. Prostor trga dobiva elipsasti okvir kao svojevrsnu prijelaznu točku između trga i okolne površine. Površina elipse skupa s trgom se upušta za 75cm u odnosu na prostor ispred dvorane, a po njenim rubovima se ostvaruju prostori za sjedenje.

Zbog upuštene površine elipse na pet mjesta se probija postepeno spuštanje na trg koje omogućava nesmetan pristup pješaka trgu i servisnog vozila. Dva sjeverna i jedan istočni komad elipse, nastali probijanjem prilaza trgu, uzdižu se obzirom na prostor ispred dvorane čime zaklanjaju trg od parkinga i omogućuju posjetiteljima pogled s više točke na trg. Svojim položajem i oblikovanjem trg nastoji postati ono što i uži kontekst nalaže – trg dvorane, ili ono što mu nalažu dimenzije i sadržaj obuhvata – trg za veća gradska okupljanja i trg za svakodnevna druženja.

Kao odgovor na veliku površinu obuhvata, prizemna građevina restorana i kafića nastoji usmjeriti svoje posjetitelje prema vanjskim rubovima čime usmjerava njihove poglede i koncentraciju na okolni prostor, a u lijepom vremenu i njihov boravak prebacuje u vanjski natkriveni prostor.

Ovaj način usmjeravanja posjetitelja rezultirao je kafićem/restoranom također elipsastog tlocrtnog oblika koji skupa s elipsom oko trga usmjerava prolaznike u navedeni međuprostor gdje se smjestio prostor spomenika. S južne strane kafića/restorana u produžetku osi između gradskog parka i rekreacijske zone, smjestilo se nekoliko manjih vodenih površina.

Prostor parkinga, smješten na sjevernoj strani obuhvata, zaklonjen je od trga uzdignutim krajevima elipse, zaklonjen u zelenilu, a u međuprostoru uzrokovanom ortogonalnoj organizaciji parkinga zakrivljenom rubu elipse, smjestila se vodena površina.

Uređenjem partera oko dvorane u južnom dijelu obuhvata omogućio se adekvatan pristup poslovnim prostorima dvorane kao i stvaranje zelenih površina.

Ukupna površina obuhvata 14008 m² – 2931 m² (dvorana)= 11007 m²
površina trga 380 m²
površina elipse 1156 m²
površina parkinga 1777 m²
vodene površine 170 m²
zelene površine 1122 m²

Ukupna vrijednost ovog projekta 2.800.000 KM + PDV, nositelj projekta je Grad Stolac, a u navedenu vrijednost nije uračunata izgradnja ugostiteljskog objekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije