Vraća se stari sjaj

Uskoro rekonstrukcija zatvorenog bazena u Zenici, Vlada ZDK-a obećala pomoć

18.01.2024. 07:51 / Izvor: Federalna.ba
bazen

Nekada centar sportskih okupljanja mladih. Posljednjih osam godina, jedini zatvoreni bazen u Zenici, nije u funkciji.

Nekada centar sportskih okupljanja mladih. Posljednjih osam godina, jedini zatvoreni bazen u Zenici, nije u funkciji. Razlog - spor u vezi s vasništvom između Željezare Zenica i Mješovite srednje industrijske škole u Zenici. Po svemu sudeći, bazenu bi mogao biti vraćen stari sjaj, budući da je spor u vezi s vlasništvom riješen u korist škole, prije dvije godine.

Već su počele pripreme za rekonstrukciju zatvorenog bazena i fiskulturne sale koji se nalaze u kompleksu u okviru Mješovite srednje industrijske škole u Zenici. Nakon što je škola dobila rješenje o vlasništvu, urađen je idejni projekat. Slijedi izrada izvedbenog projekta i procjena vrijednosti radova.

“Na osnovu toga ćemo opredijeliti sredstva i plan je da već u ovoj godini ta sredstva stavimo na raspolaganje i da se krene u raspisivanje tendera i realizaciju projekta. A onda u drugoj fazi razgovarat ćemo i o rekonstrukciji fiskulturne sale, a pored sale i zatvornog bazena tu je i dodatni objekt unutar mini kompleksa”, navodi Mirza Mušija, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a (SDA).

“U postupku harmonizacije škola je upisla valasništvo 1/1 i otklonjene su sve prepreke formalno-pravne prirode da se krene u realizaciju projekta infrastrukturne prirode, tj., da se ovaj bazen stavi u funkciju”, ističe Selvedin Botić, direktor Mješovite srednje industrijske škole u Zenici.

Unutar mini kompleska nalaze se sala za fitnes, svlačionice, mokri čvorovi, restoran i drugi objekti koji su bitni za funkcionisanje bazena. Nekada je ovaj bazen bio centar sportskih okupljanja mladih. Zbog prestanka rada bazena, zatvoren je i Plivački klub „Željezara“ Zenica, a za posljedicu imamo da djeca ne znaju plivati ili da ih na obuku vode privatne sportske škole u neke od susjednih općina.

“Prostor je nevjerovatan potencijal za bavljenje sportom, kulturnim manifestacijama. To je nešto optimalno za našu omladinu, gdje bi mogli da uče plivanje i bilo kakve sportske aktivnosti”, dodaje Botić.

Mjesto gdje su generacije Zeničana učile plivati, iako propada već osam godina, za vrlo kratko vrijeme mogao bi se vratiti u funkciju. Najveći zahvat je rekonstrukcija vodovodne mreže i bazenska oprema. Što se tiče građevinskih radova, cilj je raditi po fazama, cjelinu po cjelinu. Čim bude završena procjena vrijednosti radova, Vlada ZDK-a će planirati sredstva u ovoj godini. Iako nije riječ o olimpijskom bazenu, ovaj, veličine 25 sa 15 metara, sasvim je pogodan za učenje, rekreaciju, ali i za korištenje učenicima osnovnih i srednjih škola i studentima u okviru časova tjelesnog odgoja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije