Boravak u izviđačkom kampu na Boračkom jezeru bit će još bolji: U planu novi projekti

19.01.2024. 07:30 / Izvor: Akta.ba
KAMP

Ovih dana u toku su završni radovi na izgradnji novih bungalova.

Nakon niza uspješno realizovanih projekata, koje je Grad Konjic realizovao u saradnji na UNDP-om na unapređivanju turističkih potencijala na Boračkom jezeru, ovih dana u toku su završni radovi na izgradnji novih bungalova.

Na Skupštini Odreda izviđača "Neretva" Konjic prilikom izvještaja i planova za narednu godinu ukazala se potreba za stvaranjem što kvalitetnijih uslova za boravak, kako bi izviđači i gosti pored smještaja u šatorima imali mogućnost smještaja i u bungalove.

"Grad Konjic je budžetom u prvoj godini izdvojio 100.000 KM, a u drugoj godini 200.000 KM, kako bismo uslove za boravak naših izviđača i svih onih koji dolaze u izviđački kamp poboljšali. Konjički izviđači zaslužuju pažnju svih nas kako Grada Konjica, tako i svih Konjičana, jer su vratili izviđačke smotre, susrete, takmičenja i aktivno učestvuju u svim programima značajnim za Grad Konjic i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu", kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić prilikom obilaska trenutnih radova na izgradnji bungalova u kampu na Boračkom jezeru.

"Zahvaljujem se UNDP-u na podršci i pomoći koju su iskazali u implementaciji, kako na ovom, tako i na projektima koje planiramo zajedno sa izviđačima i sa drugim institucijama i organizacijama realizovati na području grada Konjica. Do sada smo imali mogućnost smještaja u šatorima i u četiri bungalova, međutim zahvaljujući Gradu Konjicu ušli smo u projekat proširivanja i jačanja kapaciteta izgradnjom novih bungalova. U okviru ovog projekta izgrađeno ih je sedam, uz dodatni angažman Odreda i prijatelja konjičkih izviđača izgrađena su još tri , tako da sada raspolažemo sa ukupno četrnaest bungalova, što omogućava kvalitetan boravak za oko pedeset ljudi", kazao je Haris Hadžizukić, starješina Odreda izviđača "Neretva" Konjic.

KONIC

Najavljujući nove aktivnosti Hadžizukić je naglasio:

"Zahvaljujući Gradu Konjicu, koji je nam je u radu naveća podrška nastavit ćemo unaprijeđivati uslove za boravak na Boračkom jezeru. U narednoj fazi, koja će nadamo se biti završena do početka ljeta, planirana je rekonstrukcija i uređenje moderne kuhinje u kampu.”

"Cilj projekta BRIDGE je da potakne međukulturalni dijalog i interakciju među mladima koji dolaze iz različitih sredina Bosne i Hercegovine. Osim aktivnosti kojima se podržava aktivizam, volonterizam i inovativnost mladih, projekat podržava i avanturu mladih Bosne i Hercegovine kako bi zajedno iskusili prirodne, kulturne i rekreacijske mogućnosti koje se nude na stazama Via Dinarice. Jedna od značajnijih aktivnosti je organizacija kampova za djecu od 7 do 14 godina. Kako bi se poboljšali uslovi za održavanje kampova, neophodno je uraditi određene infrastrukturne projekte na lokacijama održavanja kampova, tako da smo u saradnji sa Gradskom upravom Konjic unaprijedili infrastrukturu kampova i sanitarne uslove izgradnjom bungalova u kampu Odreda izviđača 'Neretva' Konjic, te ugradnjom solarnih setova i grijača tople vode u kampu Odreda izviđača Stari Grad Mostar. Podsjećam, Projekat BRIDGE uz finansijsku podršku Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije, implementira i sufinansira UNDP BiH. Partneri na projektu su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Federalno ministarstvo okoliša i turizma i Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske", kazala je Božena Kaltak, menadžerica projekta BRIDGE.

KAMP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije