Vrijednost projekta 34 miliona KM

Potpisan ugovor za izgradnju postrojenja za tretman otpadnih komunalnih voda u Zenici

31.01.2024. 15:35 / Izvor: Fena
ugovor zenica

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Zenica potpisalo je danas s austrijskom kompanijom Strabag Ugovor o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda.

Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija Zenica potpisalo je danas s austrijskom kompanijom Strabag Ugovor o izgradnji postrojenja za tretman otpadnih voda grada Zenica, koji bi trebao biti u funkciji već za oko tri godine te koji će biti izgrađen uglavnom stranim donatorskim sredstvima.

Kako je istakao direktor ViK-a Emir Pašalić, radi se o mehaničko-biloškom postrojenju kapaciteta 70.000 EBS, sa mogućnošću proširenja njegovog kapaciteta na 105.000. Rok za završetak radova je 26 mjeseci, nakon uvođenja u posao, a 12 je mjeseci probnog rada.

Vrijednost projekta je viša od 17.600.000 eura, odnosno oko 34.000.000 KM. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović zahvalio je njemačkom KfW-u, koji je osigurao 13 miliona eura grant sredstava, dok je švicarski SECO, također grant sredstvima, osigurao više od četiri miliona eura, dok je ostatak osigurao Grad Zenica.

"Poručio bih svojim kolegama, načelnicima i gradonačelnicima ostalih gradova i općina, na potezu uz rijeku Bosnu, dok mogu povući grant sredstva, da se i oni uključe u ovaj projekt, jer mi ćemo biti prvi grad ili općina koja će riješiti tretman otpadnih voda na jedan “zeleni” način. U rijeku Bosnu ćemo puštati čistu vodu, a vi znate kakvo je stanje bilo. Ovo je jedan od najvećih projekata, ja mislim, u čitavoj Bosni i Hercegovini. Veoma sam sretan i zadovoljan što je Grad Zenica prvi koji će to napraviti", kazao je Kasumović, te najavio da će izvođači imati podršku njegove administarcije.

Direktor Pašalić podvukao je kako će ovom investicijom Grad Zenica tretirati svoje otpadne komunalne vode te, tako, dati podstrek i industrijskim zagađivačima u tom gradu, prije svega kompaniji ArcelorMittal i Rudnik Zenica, da i oni tretiraju svoje otpadne vode na identičan način, jer su oba ta preduzeća potpisali ugovor o izgradnji postrojenja za tretman svojih voda koje ispuštaju u rijeku Bosnu.

Najavio je da predstoji osiguranje okolinske dozvole te pribavljanje urbanističke saglasnosti.  

"Vama je poznato da grad Zenica, kako stanovništvo tako i industrija, trenutno ispuštaju svoje otpadne vode bez ikakvog tretmana pa dolazi do zagađenja rijeke Bosne, što se, naročito, odnosi na industriju. Ovim činom grad Zenica će početi da prerađuje svoje otpadne vode i da ih, kao takve, onda ispušta u rijeku Bosnu, što će doprinjeti kvaliteti vode. U okviru ovog ugovora bit će izrađene i dvije prepumpne stanice na lijevom obalnom kolektoru, a, što je također značajno, u okviru samog postrojenja bit će izgrađeno i CHP postrojenje, koje će moći da proizvodi toplotnu i električnu energiju iz biogasa. To će, također, imati odgovarajući ekološki efekt", podvukao je Pašalić.

Naročito će, najavio je, doći do poboljšanja kvaliteta vode u rijeci Bosni u gradovima i općinama nizvodno od Zenice.

Predstavnik Strabaga Nedim Zuhrić  kazao je da će nakon izgradnjepostrojenja Strabag  imati obavezu i obučiti kadrove ViK-a da uspješno upravljaju postrojenjem kada im bude predato.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije