TRAŽI SE FIRMA ZA RADOVE

Višemilionska investicija na Bjelašnici, kreće izgradnja novog ski lifta Kotlovi

07.02.2024. 09:54 / Izvor: Akta.ba
BJELAŠICA

KJP ZOI 84 je raspisao javni poziv za zamjenu ski lifta Kotlovi čija je vrijednost procijenjena na 3,3 miliona KM bez PDV-a.

KJP ZOI 84 je raspisao javni poziv za zamjenu ski lifta Kotlovi čija je vrijednost procijenjena na 3,3 miliona KM bez PDV-a, odnosno 3,86 miliona KM sa uračunatim PDV-om, javlja Akta.ba.

"Predmet ove javne nabavke je projektovanje ski lifta Kotlovi, te izgradnja novog isklopivog ski lifta Kotlovi na Bjelašnici po sistemu „ključ u ruke". Demontaža postojećeg ski lifta Kotlovi je u obavezi Investitora, kao i napajanje ski lifta, te nisu predmetom ove nabavke. Ipak, u obavezi Izvođača radova je projektovanje NN napajanja ski lifta Kotlovi", navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

PROJEKTNI ZADATAK

Ovim projektnim zadatkom predviđa se sljedeće:

1. Izrada Idejnog projekta ski lifta Kotlovi
2. Izrada Glavnog projekta ski lifta Kotlovi
3. Izrada Glavnog projekta NN napajanja ski liftova Kotlovi
4. Izgradnja i puštanje u rad novog ski lifta Kotlovi
5. Polaganje elektro i komunikacionih instalacija na potezu polazna – dolazna stanica za potrebe ski lifta Kotlovi prema Glavnom projektu. Sve instalacije se trebaju voditi isključivo podzemno.
6. Dodatno uređenje trase na vanjskim granicama liftova u pojasu širine 2 metra lijeva strana lifta Kotlovi (sigurnosna zona za iskrcavanje skijaša u slučaju pada na trasi)
7. Izmještanje svih instalacija koje su u koliziji sa lokacijom polazne i dolazne stanice i linijom kretanja skijaša
8. Izgradnja objekta na polaznoj stanici ski lifta Kotlovi
9. Transport i montaža objekta na izlaznoj stanici ski lifta Kotlovi

"Povećanjem potrebnih kapaciteta vertikalnog transporta na Bjelašnici, te uslijed trenutnog lošeg stanja postojećeg ski lifta Kotlovi, planirana je nabavka i izgradnja novog isklopivog ski lifta Kotlovi na trasi postojećeg nakon njegove demontaže. Instalacija se gradi na katastarskoj čestici k.č. 3082/2, K.O. Presjenica, općina Trnovo", navedeno je u projeknom zadatku.

Novi ski lift Kotlovi na Bjelašnici je isklopiva instalacija sa vučnim napravama sa diskom i maksimalnog kapacitet od 900 skijaša na sat.

Ponuđač će nakon potpisivanja ugovora izraditi i idejni projekat u skladu sa uslovima iz projektnog zadatka.

Tehnička dokumentacija se sastoji iz tri faze; FAZA I - Idejni projekat, FAZA II - Glavni projekat i FAZA III - Ostala dokumentacija.

GLAVNI PROJEKAT

Faza II podrazumijeva izradu Glavnog projekta novog ski lifta Kotlovi, a u svemu na osnovu usvojenog Idejnog projekta i izdate Urbanističke saglasnosti nadležnog organa.

Glavni projekat je potrebno uraditi u svemu prema Zakon o prostornom planiranju i korištenju zemljišta, Uredba o vrsti, sadržaju, označavanju i čuvanju, kontroli i nostrifikaciji investiciono-tehničke dokumentacije. Nakon usaglašavanja Glavnog projekta sa Naručiocem, u obavezi Izvođača ostaje revizija projektne dokumentacije – Glavnog projekta, a u skladu sa važećim zakonskim regulativama u ovoj oblasti.

"Pri projektovanju, kao i pri izgradnji, Projektant i Izvođač su u obavezi pridržavati se uslova datih u Rješenju o okolinskoj dozvoli, broj: UPI 05/2-23-11-134/18 od 13.09.2018. godine, izdatog od Federalnog ministarstva okoliša i turizma", naglašeno je u dokumentaciji.

Podsjećamo, prošle godine je objavljena prva aukcija za izvođenje radova na zamjeni ski lifta kotlovi, imala je tri izmjene, a na kraju je i poništena.

Ranije je objavljen i javni poziv za izgradnju i rekonstrukciju staza na Bjelašnici u vrijednosti od 2,27 miliona KM.

Rekonstrukcija je podijeljena na tri LOT-a. Riječ je o uređenje ski staze Kotlovi i prateće infrastrukture ankera i snjegobrana na stazi Kotlov u iznosu od 950.000,00 KM, izgradnja ski staze Tehnički put - akumulacija 2 i izgradnja staza na obje strane od izlazne stanice četverosjeda vrijednoszi 600.000,00 KM i rekonstrukcija gornjeg dijela Staze 5 i kompletne Staze 5B i izgradnja spojne ski staze između Staze Donja 4 i kolijevke u iznosu od 720.000,00 KM.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije