RAZVOJNA ŠANSA

Premijer RS sa predstavnicima "Etmaxa": Podrška projektima solarnih panela

10.02.2024. 09:45 / Izvor: SRNA
ETMAX

Generalni direktor "Etmaxa" Siniša Maksimović istakao je da je riječ o kompaniji koja želi da ulaže i da se razvija u svojoj zemlji.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je projekat solarnih panela za stanovništvo u Republici Srpskoj od velikog interesa i da će dobiti podršku Vlade, ali da je neophodno projekat učiniti transparentnim i dostupnim svakom građaninu u svakom dijelu RS-a koji iskaže zainteresovanost za proizvodnju i snabdijevanje električnom energijom na ovaj način.

Višković je istakao da je u vezi s pitanjem realizacije ovakvog projekata neophodno obezbijediti tehničke uslove te učiniti transparentnim sve informacije potrebne stanovništvu, među kojima su, primjera radi, s kim se potpisuju ugovori, koje količine, po kojoj cijeni, održavanje, servisiranje...

"Projekat je od izuzetne važnosti za građane Republike Srpske i svi treba da imaju jasne informacije", rekao je Višković u razgovoru sa predstavnicima preduzeća "Etmax" Banjaluka i njihovim partnerima predstavnicima kompanija "Fronius" i "Qcells GmbH", u čijoj je organizaciji u Banjaluci u toku "Balkan Solar Summit".

Višković je, kako prenosi Srna, ukazao na potrebu da je, osim obezbijeđenih tehničkih uslova, transparentnosti ugovora cijena i svega što građane treba i može interesovati u vezi s pitanjem projekta, neophodno uraditi detaljnu analizu prirodnih raspoloživih potencijala i karakteristika određenih područja u Republici Srpskoj.

Generalni direktor "Etmaxa" Siniša Maksimović istakao je da je riječ o kompaniji koja želi da ulaže i da se razvija u svojoj zemlji, sa domaćim ljudskim resursima, inženjerima, i da su do sada kroz realizaciju projekata pokazali stručnost i znanje, što im je obezbijedilo prepoznatljivost u regionu.

Maksimović je istakao da u kompaniji "Etmax" mnogo truda, stručnog i operativnog znanja, zajedno sa partnerima, ulažu u razvoj ovog projekata i da kompanija ima cilj i viziju da realizuje razvojne projekte za dobrobit građana i Republike Srpske.

"U saradnji sa partnerima, maksimalno se analizira te razrađuje dio po dio projekta kako bi sve bilo na zavidnom tehničkom i operativnom nivou prilikom primjene solarnih panela na objektima građana", rekao je Maksimović.

On je najavio da će u skorije vrijeme na nekoliko objekata započeti realizacija projekta kako bi se stekao uvid u važnost i kompleksnost projekata solarnih panela i postale jasnije njegove koristi i razvojne šanse.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije