najviša građevina u Hrvatskoj

U Dalmatia Toweru, 135 metara visokom neboderu u Splitu otvoren AC Hotel by Marriott

14.02.2024. 10:41 / Izvor: m-kvadrat.ba

Za sve aspekte projekta bili su zaduženi direktori Una Barac i Ante Marić.

Međunarodni arhitektonski studio Atellior, s uredima u Londonu i Zagrebu, osnovali su Una Barac i Ante Marić 2017. godine. Tim od 30ak kreativnih i talentiranih arhitekata i dizajnera svoje bogato iskustvo temelji na internacionalnim projektima u različitim mjerilima – od privatnih kuća i luksuznih stanova, do velikih urbanističkih projekata turističke namjene. Svakom novom projektu pristupaju s entuzijazmom i nastoje stvoriti nove trendove. Iako u različitim gradovima, timovi londonskog i zagrebačkog ureda svakodnevno surađuju na projektima, a fokus je prvenstveno na projektima u sektoru uslužnih djelatnosti, hospitality, pri čemu godinama surađuju s velikim hotelskim lancima kao što su Four Seasons, Hilton, Kerzner, Cheval Collection, Radisson Hotel Group, InterContinental Hotel Group, Hyatt, Accor i Marriott.

U Dalmatia Toweru, 135 metara visokom neboderu u Splitu, otvoren je prvi u Hrvatskoj AC Hotel by Marriott. Dok je neboder djelo hrvatskog arhitekta Otta Barića, interijer ovog, prvog u Hrvatskoj, AC Hotela potpisuje studio Atellior.

Atellior je bio uključen u sve faze projekta, od funkcionalne organizacije hotelskih prostora do završnih detalja, a tim koji je radio na projektu je bio velik. Za sve aspekte projekta bili su zaduženi direktori Una Barac i Ante Marić, dok su ga u različitim fazama vodili Lea Kovač, Ana Mrđen i Ivan Ćurković uz mnoge druge članove tima koji su sudjelovali u procesu.  Hotel je kreiran za moderne putnike s poduzetničkim duhom, a ima 214 soba i apartmana i pet modularnih konferencijskih dvorana.

HOTEL

Prilikom dizajniranja interijera ovog hotela, osim brand standardima AC hotela, Atellior se vodio urbanim karakterom Splita, njegovim kontrastima i samom arhitekturom unutar koje se hotel nalazi, ali su u skladu sa samim identitetom branda željeli unijeti i dozu mediteranskog duha. Iako se hotel nalazi u modernoj, a ujedno i najvišoj zgradi u Hrvatskoj, inspiraciju za tople i umirujuće boje crpili su iz povijesne jezgre grada – Dioklecijanove palače. Prilikom odabira materijala htjeli su naglasiti povijesnu slojevitost prostora, kao jedan od glavnih elemenata identiteta Splita.

Ideja je bila preklapanjem slojeva, te suprotstavljanjem svijetlih materijala i tamnih naglasaka, stvoriti luksuzan, elegantan i skladan interijer. Zgrada u kojoj se hotel nalazi je izrazito moderna, ali u svom tlocrtu koristi krivulje koje omekšavaju cijelu formu, što je tim iz Atelliora pokušao prenijeti i u interijer korištenjem zakrivljenih obloga zidova u svijetlom hrastovom furniru s naglascima u tamnom kamenu i metalu kako bi interijer pratio formu zgrade.

Korištenje tamnijih tonova i materijala u hodnicima, potpomoglo je postizanje ‘wow’ efekta prilikom ulaska u sobu, iz koje se pogled prostire po cijelom splitskom arhipelagu. Materijali i tonovi korišteni u hotelskim sobama međusobno se nadopunjuju, ali istovremeno ostavljaju fokus na pogledu koji je najveća atrakcija ovog hotela.

HOTEWL

Luksuzna, elegantna i vizualno privlačna atmosfera postignuta je u prostorima hotela kombiniranjem različitih materijala te korištenjem prigušene, tople i umirujuće palete boja. Kombinacijom hrastovog furnira koji daje toplinu i keramike s efektom kamena Ceppo di Gre, stvoren je bezvremenski izgled hotela. Sofisticirani naglasci ostvareni su korištenjem patiniranog mesinga i crnog metala na različitim detaljima dekorativnih elemenata uređenja. Namještaj je pomno biran, a mnogi komadi djela su dizajnera hrvatskog studija Prostoria. Velika pozornost je dana i odabiru rasvjete, posebice u prostoru lobbyja gdje su dvoetažni prostor uz stubište i prostor recepcije naglašeni akcentnim rasvjetnim instalacijama.

Na 17. od ukupno 28. katova nebodera, smješten je 178 Spa Centar od 500 kvadrata koji se, kao i cijela zgrada, grije koristeći obnovljive izvore energije. Čine ga tri prostora za tretmane opuštanja i uljepšavanja, relax zona sa sunčalištem, parna i finska sauna, jacuzzi, bazen i teretana s najmodernijom opremom, a za čiju se zonu zahtijevala vrlo složena, precizna i specifična izvedba specijalnih podnih obloga kako bi se spriječio prijenos povišenih razina vibracije i buke.

Odabir umjetničkih djela kroz zone hotela doprinosi atmosferi i ugođaju koje se htjelo postići kroz određene zone hotela.

HOTEL

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije