Nastavak aktivnosti

Predstavnici Svjetske banke sa gradonačelnikom Goražda razgovarali o deponiji Trešnjica

20.02.2024. 14:28 / Izvor: Fena
Trešnjica

Predstavnici Svjetske banke boravili su danas u Goraždu u nastavku aktivnosti vezanih za projekat regionalne sanitarne deponije Trešnjica.

Predstavnici Svjetske banke boravili su danas u Goraždu u nastavku aktivnosti vezanih za projekat regionalne sanitarne deponije Trešnjica. Oni su u pratnji domaćina obišli i lokalitet buduće deponije gdje gradska uprava planira otvoriti prvu kasetu za odlaganje otpada, kako bi riješili problem nelegalne deponije Šišeta.

Gradonačelnik Goražda Ernest Imamović naglašava da je riječ o jednoj u nizu posjeta predstavnika Svjetske banke povodom izgradnje regionalne deponije u Trešnjici za koju postoji kompletna dokumentacija.

"Prethodni sastanak je iziskivao preuzimanje cjelokupne dokumentacije u planu prilagođavanja prema standardima Svjetske banke i sve je pregledano i načelno dogovoreno. Ovo je druga zvanična posjeta zbog sagledavanja tehničko- inžinjerske situacije. Nakon toga ide se prema Federalnom ministarstvu okoliša i ministrici Nasihi Pozder. Čim prije ćemo dobiti odgovor da projekat odobri Svjetska banka", naveo je Imamović.

Dodao je da je Vlada FBiH izabrala Grad Goražde da se finansira grant sredstvima Svjetske banke i kreditnim zaduženjem FBiH.

"Ova današnja posjeta je u cilju odobravanja cjelokupnog projekta. Radi se u dvije faze, jedna je pravno- ekonomska, a druga se tiče građevinske struke i ona je u završnici. Nakon toga će se krenuti u realizaciju dijela projekta, otvaranjem jedne kasete o čemu smo ih obavijestili, da ne bi ugrozili kompletan projekat i oni su nam dali odobrenje pod uslovom da bude u skladu sa potrebnim građevinskim načinom na koji se treba izvršiti u potpunosti", kazao je Imamović.  

Naglasio je da je riječ o izuzetno složenom problemu za koji se nastoji pronaći najbolje rješenje.

"Na ovom lokalitetu će Grad Goražde imati novu regionalnu deponiju i projekat košta 18 miliona maraka koje trenutno nemamo na raspolaganju. Posjeta Svjetske banke je ohrabrujuća i drago nam je da je Grad Goražde prepoznat kao partner kako bi krenuli dalje ka potpunoj realizaciji projekta i trajnom rješenju deponovanja otpada u Goraždu", naglasio je gradonačelnik Goražda.

On je ranije najavio da će za narednu sjednicu Gradskog vijeća predložiti odluku o novoj lokaciji za odlaganje otpada na lokalitetu Trešnjice, a za izgradnju prve kasete na tom lokalitetu neophodno je obezbijediti oko šest miliona maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije