Energetska učinkovitost

Dijagnostički aneks SKB-a Mostar energetski obnovljen u skladu sa svjetskim standardima

27.02.2024. 12:23 / Izvor: Fena
Bolnica

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić izjavio je kako je ovo još jedan u nizu energetski obnovljenih objekata.

U Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar u utorak je održana simbolična ceremonija završetka radova na implementaciji mjera energetske učinkovitosti na Dijagnostičkom aneksu SKB-a Mostar, a koji obuhvaća Klinički zavod za radiologiju, Zavod za laboratorijsku dijagnostiku i Zavod za nuklearnu medicinu.

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić izjavio je kako je ovo još jedan u nizu energetski obnovljenih objekata u okviru projekta ''Energetske učinkovitosti za BiH''.

"Vlada je ovaj projekt prepoznala kao značajan čimbenik na putu prema europskim integracijama i održivom ekonomkom razvoju BiH. Obnovom Dijagnostičkog aneksa zaokružena je jedna cjelina u SKB-u Mostar, s obzirom na to da su prije nešto više od godinu dana, u okviru istog projekta, obnovljeni Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Klinika za infektivne bolesti, Ravnateljstvo SKB-a Mostar i Klinika za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu", rekao je Nedić.

Kako je kazao, završetkom projekta osigurani su bolji uvjeti svakodnevnog korištenja za 620 korisnika ovog objekta.

"U obnovu Dijagnostičkog aneksa površine nešto veće od 3.000 kvadratnih metara utrošeno je preko 581.000 KM, a radovi su realizirani s međunarodnim standardima za izvođenje ove vrste radova. Izvedeni su radovi utopljavanja fasadnih zidova, zamijenjene su postojeće fasadne stolarija i bravarija, izvršena djelomična zamjena rasvjetnih tijela te unaprjeđen sustav grijanja i ventilacije. Očekivana ušteda energije nakon obnove iznosi 113.000 kWh godišnje, a očekivano je i smanjene emisije ugljen dioksida od 60 tona godišnje", otkrio je federalni ministar prostornog uređenja.

skb

Ravnatelj SKB-a Mostar Ante Kvesić izrazio je zadovoljstvo okončanjem radova.

"S ovim smo zapravo zaokružili jedan proces koji se provodi nekoliko godina, a ovo nam je peta lokacija koju smo završili u sklopu ovog projekta. Mislim da ne treba govoriti o svim efektima koje bolnica s ovim dobiva, a nemojmo zaboraviti da kroz našu bolnicu svakodnevno procirkulira tisuće i tisuće ljudi, imamo i 2.500 djelatnika, a sve ono što smo ovime dobili na ugođaju i toplini je apsolutno vrlo važno", ističe Kvesić.

Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Milenko Bevanda naglasio je kako je ovo energetski veoma značaj projekt, a koji je jedan od njih devet na prostoru HNŽ-a koji se provode u suradnji s Federalnim ministarstvom prostornog uređenja.

"Naša bolnica je krucijalna zdravstvena institucija, ne samo za hrvatski narod, nego i za sve one koji žive na ovom prostoru. Svi koji radite ovdje imate obvezu raditi s puno ljubavi, znanja i stručnih vještina kako bi SKB zauzeo mjesto koje mu pripada i da bude rame uz rame s najboljima. I mi u izvršnoj vlasti imamo obvezu skrbiti o bolnici i pomoći u okviru naših mogućnosti", poručio je Bevanda.

Projekt ''Energetske učinkovitosti za BiH'' (BEEP i AF BEEP) provodi se od 2016. godine, a do sada je u okviru ovog projekta obnovljena 91 zgrada javne namjene te je poboljšan komfor za oko 563.000 korisnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije