Dugogodišnji projekat

Direktor Direkcije za puteve KS: Deveta transverzala u završnoj fazi

06.03.2024. 08:00 / Izvor: Avaz.ba
Kovač

Foto: Deveta transverzala: Uskoro završetak radova. N. Šaljić / Avaz

Najveći izazov su imovinskopravni odnosi.

U Sarajevu su trenutno u toku radovi na izgradnji tri saobraćajnice koje su od ključnog značaja za Kanton Sarajevo, a to su Prva i Deveta transverzala te Južna longitudinala, na koje se čeka godinama zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa.

U razgovoru za "Dnevni avaz" direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač govorio je o kapitalnim projektima u KS, planovima preduzeća na čijem je čelu, te kada građani mogu očekivati završetak radova.

Kovač se na početku razgovora osvrnuo na projekte koji su završeni u 2023. godini.

"Mi smo uspjeli pokrenuti veliki dio projekata u prošloj godini, a koji će, prema planovima i očekivanjima, biti završeni u ovoj. Neki od tih projekata su obnova Majdanske ulice, sanacija Bulevara Mimara Sinana, ceste za Umoljane, Ložioničke ulice i mnogih drugih", kazao je Kovač.

Dodao je da su projekti obnove horizontalne signalizacije na glavnoj gradskoj magistrali završeni.

"Završen je dio regionalne ceste Mošćanica – Hreša, obnovljena je ulica Halida Kajtaza, kao i dio regionalnog puta R442 u dužini od 1.500 metara. Obnovljena je saobraćajnica Podlugovi – Breza do granice s KS, kao i dio regionalnog puta R442B Gornja Grkarica – Trnovo, te je proširena Ahatovićka ulica", dodaje on.

Ono što najviše zanima javnost jeste kada će biti završene Prva i Deveta transverzala koje su na čekanju već decenijama.

"Prva transverzala je u zastoju zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa, a koje mi ne rješavamo. Tamo gdje je riješeno, tu gradimo i radimo, tako da, gdje god je moguće da se radi, mi radimo. Na Prvoj transverzali je to slučaj na tunelu Kobilja glava. Deveta transverzala je u završnoj fazi, očekuje se kompletan završetak projekta u ovoj godini, a koji podrazumijeva izgradnju kružnog toka na stubovima i spoj s autoputem A1", kazao je Kovač.

Kada je riječ o Južnoj longitudinali, ističe da, ukoliko se završi procedura s građevinskom dozvolom, građani bi uskoro mogli očekivati početak radova.

"Što se tiče Južne longitudinale, trenutno se radi na ishodovanju građevinske dozvole za dio od pomoćnog stadiona FK Željezničar do spoja s ulicama Hamdije Čemerlića i Zagrebačka s kružnim tokom. Ukoliko se završi procedura ishodovanja građevinske dozvole, gdje je kočnica bila jedna parcela za koju je Općinsko vijeće Novo Sarajevo dalo saglasnost za rješavanje i otkup, radovi bi mogli početi čak i u ovoj godini", poručio je Kovač.

Kada je riječ o tekućoj godini, Kovač ističe da je prioritet završiti tri raskrsnice, a to su kružni tok Deveta transverzala i Safeta Zajke, kružni tok Džemala Bijedića i Safeta Zajke, te kružni tok kod GRAS-a.

"Prioritet je i završetak raskrsnice na 13. transverzali na Stupu. Taj projekt je u zastoju, čekaju se cijevi ViK-a, a, prema najavama iz ViK-a, dolaze u aprilu. Na vrhu liste prioriteta je obnova glavne gradske magistrale od Skenderije do Vječne vatre u dužini od 2,8 kilometara, a od velikog značaja je i proces javne nabavke za izbor izvođača radova u ulici Miševići", istakao je Kovač.

Kovač je istakao da su najveći izazovi Direkcije za puteve KS imovinskopravni odnosi, a govorio je i o značaju saobraćajnica u KS.

"Svaka saobraćajnica je od velikog značaja. Trenutno su u Kantonu Sarajevo Prva transverzala, nastavak izgradnje Južne longitudinale i konačni završetak Devete transverzale i spoja s autoputem od neprocjenjivog značaja", zaključio je Kovač.

Imovinskopravne bitke u Tešanjskoj ulici koje su se vodile zbog spora s kućom i šupom konačno su završene jer su vlasnici dobili naknadu postupkom eksproprijacije.

Kada je u pitanju trgovački centar "Penny Plus", Kovač je kazao da, koliko je upoznat, imovinskopravni odnosi s ovim centrom još nisu riješeni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije