Propali projekat

"Buroj Ozone" projekat i/ili prevara stoljeća: Prizori 8. godina od kamena temeljca

18.03.2024. 11:05 / Izvor: Avaz.ba
Buroj Ozone

Foto: "Buroj Ozone". Zaboravljeni projekat na Prečkom polju

Na polaganju kamena temeljca bio je i tadašnji premijer Vlade FBiH, Fadil Novalić.

U septembru ove godine navršit će se punih osam godina od teferiča u Prečkom polju u općini Trnovo, kada je položen kamen temeljac za pompezno najavljivani "Buroj Ozone", najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi, piše "Avaz".

Za ovih osam godina investicija koja nije daleko odmakla nazivala se raznim imenima, pa i onim da je to "evropski Dubai.

Fotografije postavljanja kamena temeljca te 2016. godine, prikazuju i Fadila Novalića, tada premijera Federacije BiH u drugoj godini mandata.

Imaginarni grad

Do njega Ana Babić, Ibro Berilo, dugogodišnji načelnik Trnova, i Asim Sarajlić, nekad prvi čovjek od povjerenja Bakira Izetbegovića.

Reporteri "Dnevnog avaza" u petak su posjetili prostor Prečkog polja.

Na stranici ove kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata objavljen je video pod markicom ''last update'', a od svega novo je da se na uzvišenju iznad zamišljenog grada sada nalazi natpis "Buroj Ozone".

Zamišljeni grad u općini Trnovo. N. Šaljić / Avaz

Nekoliko kuća je, istina, izgrađeno. Urađena je i džamija odmah na kapiji. Nije do kraja jasno da li se radi o replici džamije koja služi kao spomenik ili se u njoj zaista može klanjati!, piše "Avaz".

U sredini zamišljenog grada bi se trebalo nalaziti jezero. Pokazuje to trenutna slika stanja na terenu.

Onaj ko je najviše ovaj projekt gurao i na sva zvona hvalio, prvi čovjek Općine Trnovo, SDA-ov načelnik Ibro Berilo koji odavno ne govori o njemu.

Možda je zauzet krivičnim prijavama zbog nezakonitog krčenja šume na Bjelašnici i izdavanja građevinskih dozvola i svih drugih, piše "Avaz".

S polaganja kamena temeljca

"Buroj Ozone" je još jedan primjer lažnog, grandioznog, predizbornog obećanja.

Pompezno najavljena investicija megaprojekta u državi, završila je kao spomenik korupciji i prevari.

Ovako je zamišljen "evropski Dubai"

Turistički grad "Buroj Ozone" bit će izgrađen na površini od 137 hektara na lokalitetu Sportsko-rekreacionog centra Bjelašnica – Donja Grkarica – Prečko polje – Kolijevka.

Bit će sagrađeno više od 1.000 luksuznih vila s bazenima, hotelski kompleks s kongresnim centrom koji će brojati više od 75 hotela, trgovinski centar na milion kvadratnih metara, žičara do Bjelašnice duga 6.500 metara, najsavremeniji sportski i medicinski centri.

Te 2016. godine je rečeno da će na izgradnji raditi domaće kompanije, a kraj radova je planiran za period između 2020. i 2025. godine, zaključuje "Avaz".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije