U okviru projekta EU

Potpisan ugovor o postavljanju solarne elektrane na zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo

22.03.2024. 09:59 / Izvor: Akta.ba
istočno sarajevo

U okviru projekta EU za lokalne zajednice, potpisan je ugovor o instalaciji solarne elektrane na zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo.

U okviru projekta EU za lokalne zajednice, potpisan je ugovor o instalaciji solarne elektrane na zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo.

Na zgradi Gradske uprave Istočno Sarajevo uskoro bi trebalo da počne postavljanje fotonaponske elektrane s ciljem uštede električne energije u objektu i smanjenju zagađenosti vazduha u gradu, saopšteno je iz Gradske uprave. 

Projekat realizuju njemačka organizacija "Help" – Misija u BiH i Centar za promociju civilnog društva, uz finansijsku podršku EU u BiH. 

Potpisivanju ugovora su, u ime Gradske uprave Istočno Sarajevo, prisustovali zamjenik gradonačelnika Slobodan Amović i koordinator projekta Mladen Đurović, kao i direktor organizacije "Help" u BiH, predstavnici EU Delegacije i Centra za promociju civilnog društva, te predstavnici kompanije "Neksen". 

U saopštenju se navodi da se na ovaj način podržava inicijativa 100 gradova sa nultom emisijom ugljen-dioksida, s ciljem zaštite životne sredine od štetnih gasova u narednih 10 godina. 

Grad Istočno Sarajevo obavezao se, u okviru inicijative "100 neto nula evropskih gradova" na neto nultu emisiju štetnih gasova, odnosno na klimatsku neutralnost u roku jedne decenije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije