Sastala s predstavnicima Uprave TE Kakanj

Ministrica Pozder u Kaknju o poboljšanju kvalitete zraka

02.04.2024. 09:01 / Izvor: Akta.ba
POZDER

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u Kaknju gdje se sastala s predstavnicima Uprave Termoelektrane Kakanj.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder boravila je u Kaknju gdje se sastala s predstavnicima Uprave Termoelektrane Kakanj, a potom i sa načelnikom Općine Kakanj Mirnesom Bajtarevićem, direktorom Javnog komunalnog preduzeća Grijanje Muamerom Čelebićem i federalnim zastupnikom Mirsadom Zaimovićem.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma su saopćili da je tokom razgovora bilo riječi o stanju u okolišu, kvaliteti zraka i planovima za njihovo unapređenje, te da je istaknuta važnost poboljšanja energetske i energijske efikasnosti, što je i jedno od strateških opredjeljenja ove lokalne zajednice.

"Projekat koji je iniciran kroz Zastupnički dom Federalnog parlamenta, a koji je ocijenjen kao dobro i održivo rješenje za stanovnike Kaknja, je rekonstrukcija vrelovoda i proširenje mreže daljinskog grijanja. S obzirom na činjenicu da bi se realizacijom ovog projekta oko 3.000 domaćinstava priključilo na ovu mrežu, osim energetske efikasnosti, ovim bi se pozitivno uticalo i na kvalitetu zraka na ovom području. Ministrica Pozder već ranije je izrazila podršku ovoj inicijativi i sada su na redu razgovori o njenoj realizaciji", navodi se u saopćenju Ministarstva.

Ministrica Pozder je, dodaju iz Ministarstva, osim o projektu vrelovoda, s predstavnicima Uprave TE Kakanj razgovarala i o reviziji okolišne dozvole za ovu termoelektranu, ali i budućim investicijama u revitalizaciji postojećih blokova, te o prelasku na biomasu i onome što nas u budućnosti očekuje u pogledu pravedne tranzicije u energetskom sektoru, a što je u skladu sa standardima i trendovima u Evropskoj uniji. Prilikom posjete TE Kakanj, prezentirani su i projekat denitrifikacije i plan odsumporavanja. 

"Vlada Federacije BiH i Federalno ministarstvo okoliša i turizma energetsku efikasnost i zaštitu okoliša tretira kao važno strateško opredjeljenje, naročito ako imamo na umu postojeće stanje koje treba mijenjati i činjenicu da Evropska unija, s kojom otvaramo pregovore, traži i insistira na ovoj reformi i usmjerava sve više sredstava u posebne fondove za poticanje korištenja obnovljivih izvora i zaštitu okoliša, te potiče moderan sistem gospodarenja energijom. Zato nam je važno da imamo projekte poput toplovoda u Kaknju, obaveze investiranja u postrojenja i opremu za zaštitu okoline i stoga moja podrška i posvećenost da zajedno unaprijedimo kvalitetu življenja u ovoj lokalnoj zajednici", rekla je ministrica Pozder.

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma je najavljeno da će se u razgovore o ovim temama uključiti i predstavnici Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, kao i Fonda za zaštitu okoliša FBiH kako bi se zajednički napravila sveobuhvatna i održiva rješenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije