Potpisan ugovor o koncesiji

Solarnu elektranu u Tomislavgradu grade Česi i bivši hrvatski zastupnik Željko Dilber

04.04.2024. 09:31 / Izvor: Akta.ba
orlovac

Jučer je potpisan ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i tvrtke "EARTH FINANCE" d.o.o. kao koncesionara.

Vlada Hercegbosanske županije potpisala je jučer ugovor o koncesiji s tvrtkom "Earth Finance" d.o.o. za izgradnju solarne elektrane "SE Orlovac".

Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Miroslav Jaglica, a ispred tvrtke "Earth Finance" d.o.o. Mirko Medenica iz grupacije Woodburn Capital Partners. Potpisu je nazočio i Aleš Ottmar Ekonomski Savjetnik pri Ambasadi Češke Republike u BiH.

orlovac

Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane "SE Orlovac" na području općine Tomislavgrad ukupne instalirane snage 92,5 MW.

Zemljište za projekt Orlovac koje se nalazi kod sela Eminovo Selo sastoji se od dvije parcele na lokaciji zvanoj Kovač. Prostire se na ukupno 82,8 hektara.

Općina Tomislavgrad je prošle godine objavila javni oglas za dodjelu prava građenja na građevinskom zemljištu u svom vlasništvu za izgradnju solarne elektrane Orlovac.

Jednokratna koncesijska naknada iznosi 20.176,60 KM, dok će se godišnja koncesijska naknada obračunavati u iznosu 1,8%  od ukupnog bruto prihoda ostvarenog proizvodnjom električne energije.

Inače, prema registru portala Akta.ba, vlasnici tvrtke Earth Finance d.o.o. su češka kompanija Woodburn, te Dražen Vučemil i Željko Dilber. 

Woodburn Capital Partners češka je kompanija specijalizirana za ulaganja u obnovljivu energiju. Posjeduje golemo iskustvo u radu s elektranama na biomasu, kao i sve veći portfelj u području sunčeve energije. Predana je održivim energetskim rješenjima koja doprinose globalnom prijelazu na čistu energiju.  Njihova poslovna filozofija uključuje suradnju s priznatim industrijskim stručnjacima za vjetrenu i sunčevu energiju, te sklapanje strateških saveza s partnerima koji imaju iskustva u području ulaganja u obnovljive izvore energije.

Prošle godine započeli su radove na dvije nove sunčane elektrane u Hrvatskoj.

solari

Vrijednost dviju solarnih elektrana u Općini Brdovec pokraj Zaprešića i u Stankovcima u Zadarskoj županiji procijenjena je na čak 12,5 miliona eura. Solarna elektrana u Brdvocu će biti jedna od najvećih solarnih elektrana u Hrvatskoj te bi svojom snagom mogla opskrbiti oko 2500 kućanstava.

Do danas je uložila više od 75 miliona eura u projekte na biomasu i sunčevu energiju. 

Woodburn trenutno radi na izgradnji sunčanih elektrana u regiji središnje i istočne Europe, te aktivno razmatra razvojne mogućnosti u Bosni i Hercegovini, regiji koja uživa do 35 posto više sunčeve svjetlosti nego središnja Europa. 

Trenutno, naime, procjenjuju nekoliko projektnih prilika, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Crnoj Gori, a koncesija u Tomislavgradu je prvi korak ka tome. 

dilber

 

Što se tiče drugih suvlasnika, posebnu pažnju privlači Željko Dilber rodom iz Travnika, inače bivši saborski zastupnik HDZ-a i kum Ante Gotovine.

Ovih je dana ponovo u fokusu hrvatskih medija jer je Ministarstvo turizma dodijelilo 4,92 miliona eura tvrtki Preko d.o.o. za izgradnju privatnog hotela na Ugljanu koju vodi upravo moćni zadarski HDZ-ovac, Željko Dilber.

Inače, novac će dobiti iz evropskog fonda koji je namijenjen za oporavak hrvatske privrede. 

Akta.ba

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije