NOVI JAVNI POZIV

Željo ponovo traži strateškog partnera, pogledajte kako bi izgledao stadion Grbavica

11.04.2024. 09:56 / Izvor: Akta.ba
STADION GRBAVICA

FK Željezničar je na svojoj stranici objavio javni poziv potencijalnim investitorima, odnosno strateškim partnerima.

FK Željezničar je na svojoj stranici objavio javni poziv potencijalnim investitorima, odnosno strateškim partnerima.

"Cilj ovog poziva je iskoristiti sve potencijale FK Željezničar i podići sportske operacije na najveći nivo u regiji. Nakon detaljne analize, klub je izradio plan za daljnji razvoj poslovanja. Isti predstavlja polaznu tačku za pregovore i podliježe promjenama koje zainteresirane osobe mogu predložiti tokom predstojećih pregovora", navode iz kluba.

Sva prava i obaveze, te krajnji odnosi kapitala i vlasništva između FK Željezničar i strateškog partnera bit će uspostavljeni na osnovu realiziranih pregovora.

FK Željezničar je u javnom pozivu naveo da je investiranje, odnosno strateško partnerstvo, moguće kroz dvije opcije.

DVIJE OPCIJE

Prva opcija je ulaganje u fudbalski sektor, a to je pravno lice koje će imati licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH sa najvjernijom bazom navijača i trenutnim budžetom od približno četiri miliona eura, a koji se profesionalnim poslovanjem može višestruko uvećati.

A druga opcija je upravljanje nekretninama, novo pravno lice sa ekskluzivnim pravom građenja na nekretninama veličine gotovo 50.000 m2 u urbanom dijelu grada, koji će sadržavati stadion, poslovnu zgradu, hotel i tržni centar sa garažama.

Napominju da je FK Željezničar vlasnik nekretnina u popularnom sarajevskom naselju Grbavica, ukupne površine 47.488 m2, a koje obuhvataju stadion, poslovne prostore, parking mjesta i teren za trening. Klub je trenutno u potrazi za lokacijom novog trening kampa izvan urbanog dijela grada.

grbavica

Shodno planu Radne grupe, Fudbalska kompanija će osnovati FKŽ Real Estate d.o.o. (dalje: „Kompanija za nekretnine“), koja će dobiti pravo građenja nad gotovo 50.000 m2 zemljišta. Na toj površini Strateški partner treba izgraditi stadion kategorije 4 i poslovni centar sa više od 90.000 m2 korisne površine.

"Moguće je investirati samo u segment fudbalskih operacija ili u segment upravljanja nekretninama, ali će prednost imati investitori koji budu zainteresirani za ulaganje u oba segmenta istovremeno", navodi se u pozivu.

PRIJAVA NA JAVNI POZIV

Sva zainteresirana lica mogu se prijaviti na e-mail adresu: partnership@fkzeljeznicar.ba.

Za realizaciju navedenih planova su pored kapitala i kreditne sposobnosti Strateškog partnera potrebne izmjene regulacionog plana i prenos fudbalske licence. Klub je obavijestio nadležne organe i započeo određene procese. Konačna realizacija svih potrebnih dozvola će biti dio zajedničkog poduhvata FK Željezničara i Strateškog partnera.

Javni poziv objavljen na zvaničnoj web stranici FK Željezničar i ostaje otvoren do 26. maja 2024. godine.

Kao i u sportskim operacijama, sva zainteresovana lica su pozvana da se jave klubu tokom Javnog poziva sa svojim prijedlozima i vizijama za razvoj imovine FK Željezničara.

PORED STADIONA ZGRADA I TRŽNI CENTAR

Na sajtu Željezničara objavljen je i idejni plan kako bi mogao izgledati stadion Grbavica, kao i prostor pored stadiona.

Kao pripremu za početak pregovara FK Željezničar, idejno rješenje budućeg kompleksa na Grbavici podrazumijeva:

- Stadion UEFA-kategorije 4 sa 18.000 sjedećih mjesta i 17,800 m2 poslovnog prostora

- Poslovnu zgradu sa 150 garažnih mjesta i 12.800 m2 kancelarijskog prostora

- Tržni centar sa 900 garažnih mjesta, 19.900 m2 poslovnog prostora, 10.300 m2 hotela I 3.600 m2 kancelarijskog prostora (“Tržni centar”).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije