REALNOST ILI ILUZIJA

Rješenje za gužve u Sarajevu, ali za 2050. godinu: Podzemni tramvaji i manji broj auta

26.04.2024. 13:42 / Izvor: Akta.ba
ideja

Međunarodni arhitektonski ured sa sjedištem u Sarajevu Ahaknap ponudio je rješenje za gužve u Sarajevu koji su svakodnevni problem.

Međunarodni arhitektonski ured Ahaknap sa sjedištem u Sarajevu ponudio je rješenje za gužve u Sarajevu koji su svakodnevni problem.

Naime, ponuđena su dva prijedloga. U prvoj objavi se navodi na koji način se može smanjiti broj automobila u prstenu Marijin Dvor - Obala, Baščaršija - Marijin Dvor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AHAKNAP (@ahaknap)

 

"Možemo li smanjit broj automobila u prstenu M. Dvor-Obala Baščaršija -M. Dvor? Ukinuti jednu kolovoznu traku, povećati frekventnost tramvaja i time ostvariti bolji kontakt na rijeku. Produžiti Vilsonovo šetalište u zonu Kotromanića ulice i formirati park između koncertne dvorane i rijeke", navodi se u opisu objave i idejnog rješenja.

Drugi prijedlog obuhvata dio od centra grada do Ilidže. Ovim rješenjem je obuhvaćeno pitanje smanjenja broja automobila i povećanje površine pod zelenilom.

"Prijedlog rješenja da u budućnosti spustimo tramvaj pod zemlju i oslobodimo prostor za park, u okviru kojeg formiramo biciklističku i pješačku stazu", naveli su iz Ahaknapa.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by AHAKNAP (@ahaknap)

 

Kako navode, ova rješenja mogla bi biti završena do 2050. godine. Ipak, mišljenja građana su podijeljena. Za pojedince je ideja sjajna, dok je za druge moguća i realna u nekoj drugoj gimenziji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije