Potpisan ugovor

Obezbijeđena sredstva za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću

29.04.2024. 14:54 / Izvor: Fena
terminal

U prostorijama Razvojne banke FBiH danas je potpisan ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata.

U prostorijama Razvojne banke FBiH danas je potpisan ugovor sa Terminalima Federacije za rekonstrukciju Terminala tečnih naftnih derivata u Bihaću čime se otvara novo poglavlje u modernizaciji ključnih energetskih objekata u Federaciji BiH.

Terminal Bihać, koji obuhvata pet vertikalnih rezervoara za skladištenje naftnih derivata, suočio se s izazovima zastarjelosti i oštećenjima, što je 2010. godine dovelo do prestanka rada Terminala. Potpisivanjem tog ugovora, Terminali Federacije BiH pokazuju predanost modernizaciji i usklađivanju s europskim standardima, što je od vitalnog značaja za energetsku sigurnost i stabilnost regije.

Projekat rekonstrukcije obuhvata aktivnosti pripreme gradilišta, sanacije i rekonstrukcije rezervoara, zamjenu postojećeg vodovoda i opreme te implementaciju novih tehnoloških i protupožarnih cjevovoda. Također, planirana je i obnova trafostanice, instalacija napojnih kablova, rekonstrukcija zgrade, radionica i spremišta, što će osigurati poboljšanu operativnost i sigurnost objekta.

Predsjednik Uprave Terminala Federacije Hermedin Zornić je istakao važnost tog projekta u kontekstu dugoročne strategije razvoja energetskog sektora, te da taj korak omogućava kontinuitet investicija i doprinosi ispunjenju obaveza prema zakonodavstvu EU i energetskoj zajednici.

"Potpisivanjem ovog kreditnog aranžmana Razvojna banka FBiH je stvorila uvjete Terminalima Federacije da nastave realizaciju projekta Bihać i da kroz dinamiku  naših planiranih investicionih ulaganja, sukladno zakonu o naftnim derivatima i Direktive Vijeća EU te ugovoru sa Energetskom zajednicom, ispunimo sve ono što je predviđeno i u datim rokovima osposobimo terminal u svakom smislu, tehničko- tehnološkom, građevinskom, instrumentacijskom, protivpožarnom sustavu", naveo je Zornić.

Da nije bilo ovog kreditnog aranžmana, kako je dodao, došli bi u poziciju da ne mogu potpisati ugovor o početku izvođenja radova sa najpovoljnijim ponuđačem, bez obzira što je projekat i sa tehničke strane bio spreman, odnosno završen i javni natječaj, te odabran najpovoljniji izvođač.

"Veliko hvala Upravi Razvojne banke FBiH, posebno v.d. predsjedniku Uprave Razvojne banke FBiH Borislavu Trlinu koji je shvatio zajedno sa Vladom Federacije BiH koji je značaj ovog projekta, koji je u ove tri godine u jednom hitnom postupku urađen na način kako smo sustigli sve ono što nam je Direktiva Vijeća EU naložila, a to je da naftni terminali moraju imati obavezujuće rezerve nafte i naftnih derivata za pridruživanje Evropskoj uniji", dodao je Zornić. 

Naglasio je da je sretan što u ovakvom aranžmanu i ambijentu dobivaju priliku da ne zaustavljamo proces koji je dobio na važnosti izgradnjom trećeg od četiri terminala u Federaciji, a to je Terminal tečnih derivata u Bihaću. 

Ugovor su potpisali v.d. predsjednika Uprave Razvojne Banke FBiH Borislav Trlin, predsjednik Uprave Terminali Federacije Hermedin Zornić i član Uprave Terminali Federacije Slaven Zeljko. 

Potpisivanje ugovora je rezultat uspješne saradnje između Razvojne banke FBiH i Terminala Federacije, a v.d. predsjednika Urave Borislav Trlin izrazio je zadovoljstvo što je banka pružila podršku ovom projektu od ključnog značaja za energetsku infrastrukturu Federacije Bosne i Hercegovine.

Taj događaj označava početak novog poglavlja u razvoju energetskih kapaciteta Federacije Bosne i Hercegovine, čime se stvaraju stabilni temelji za budući ekonomski rast i prosperitet regije, saopćeno je iz Razvojne banke FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije