Finansijska podrška

Drugi ciklus mjerenja napretka: Bespovratna sredstva za najbolje lokalne uprave u 2024.

02.05.2024. 13:25 / Izvor: Akta.ba
UNDP

Foto: Ilustracija

Najuspješnije lokalne uprave ostvarit će pravo na finansijsku podršku za realizaciju svojih infrastrukturnih projekata u iznosu većem od 1 mil. dolara.

U 30 partnerskih općina/opština i gradova Projekta općinskog okolišnog upravljanja MEG2 počeo je drugi ciklus mjerenja napretka, odnosno proces nezavisne evaluacije rezultata u odnosu na procijenjeno stanje iz aprila 2023. godine.

Napredak će se mjeriti u tri oblasti:

  •  upravljanje razvojem
  •  odgovornost i participativno donošenje odluka
  •  upravljanje uslugama vodosnabdijevanja, odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda.

Evaluacija će obuhvatiti napredak i rezultate ostvarene tokom prethodnih 12 mjeseci, a sprovodi u skladu sa ustanovljenom grant metodologijom.

Nakon završene evaluacije, osam najuspješnijih lokalnih uprava ostvarit će pravo na finansijsku podršku za realizaciju svojih infrastrukturnih projekata iz oblasti okoliša u ukupnom iznosu većem od 1.000.000 dolara.

Projekat MEG2 se trenutno implementira u 30 jedinica lokalne samouprave, a zajednički ga finansiraju Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini, Ambasada Švedske i Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini, kao i Evropska unija u Bosni i Hercegovini, dok projekat provodi UNDP BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije