Distributivni gasovod

Ozvaničen početak radova na gasovodu Pale-Jahorina

20.06.2024. 07:43 / Izvor: SRNA
jahorina

Početak radova ozvaničio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Na Jahorini je ozvaničen početak radova na distributivnom gasovodu Pale - Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem Republike Srpske.

Početak radova ozvaničio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Generalni direktor preduzeća "Sarajevo-gas" iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek izjavio je da je ovo istorijski dan za Republiku Srpsku jer počinje da se gradi 11 kilometara distributivnog gasovoda i 70 kilometara mreže.

"To je veliki poduhvat za svaku državu, a pogotovo za malu zajednicu kao što je Republika Srpska, koja je svaki dan pod udarom kolektivnog Zapada koji ima za cilj da zaustavi svaku investiciju u RS", rekao je Elek na ozvaničenju početka radova na distributivnom gasovodu Pale-Jahorina.

Ističući da je riječ o investiciji koja se 100 odsto finansira iz domaćih izvora, Elek je precizirao da se to sredstva domaćih banaka uz garanciju Vlade Republike Srpske.

On je zahvalio premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i ministru finansija Zori Vidović što su omogućili da se realizuje ova investicija.

Prema Elekovim riječima, nosilac investicije je "Sarajevo-gas", preduzeće koje je unazad dvije godine u vlasništvu Vlade Srpske, a do tada je bilo u vlasništvu njemačkog fonda zahvaljujući odluci vlasti predvođenih PDP-om i SDS-om prije 20 godina, koje su odlučile da prodaju magistralni gasovod i firmu koja njime upravlja.

"Prije dvije godine vraćeni smo u vlasništvo Vlade Republike Srpske, što je bio preduslov za sve što smo uradili, a uradili smo toplanu, proširili mrežu i sada radimo gasifikaciju opštine Pale, dijela opštine Trnovo i Jahorine", precizirao je Elek.

On je istakao da su za mjesec dana riješeni imovinsko-pravni poslovi zato što je sva ova zemlja vlasništvo Republike Srpske i Vlada je proglasila opšti interes, te zahvalio Republičkoj upravi za geodetske poslove i Pravobranilaštvu u Istočnom Sarajevu na saradnji.

Prema njegovim riječima, gas je obezbijeđen zahvaljujući dobrim odnosima predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina, zbog čega Republika Srpska i Federacija BiH imaju najbolju cijenu ovog energenta.

Obilježavanju početka radova prisustvovali su i generalni direktori "Sarajevo-gasa" Nedeljko Elek i "Srbijagasa" Dušan Bajatović, ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov, ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić, zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Svečanosti su prisustvovali i šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović, načelnici opština Pale Boško Jugović, Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović, Sokoca Milovan Bjelica i Višegrada Mladen Đurević, načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac i brojne zvanice, predstavnici javnog i političkog života grada Istočno Sarajevo, prenosi Srna.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije