KOMPLEKSAN PROJEKT

Potpisan okvirni sporazum za izgradnju rezervoara za vodu "Reljevo 2"

21.06.2024. 08:11 / Izvor: Akta.ba
novi grad

Ovom prilikom načelnik Semir Efendić rekao je da se radi o veoma kompleksnom projektu.

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, potpisao je sa direktoricom kompanije Mibral d.o.o. Majom Bralović-Smith, okvirni sporazum o izvođenju radova na izgradnji rezervoara za vodu "Reljevo 2", u vrijednosti od 1.198.367 konvertibilnih maraka.

Kako se navodi u saopćenju iz Općine Novi Grad, izgradnja rezervoara kapaciteta 1.000 kubika na brdu Kobiljak iznad naselja Dobroševići osigurat će stabilno vodosnabdijevanje naselja Rječica koje je jedno od posljednjih naselja u općini Novi Grad koje još uvijek nema adekvatan sistem vodosnabdijevanja, što čini ovaj projekt izuzetno značajnim.

Ovom prilikom načelnik Semir Efendić rekao je da se radi o veoma kompleksnom projektu čijom će se realizacijom riješiti dugogodišnji problem vodosnabdijevanja mještana ovog naselja.

"Ovo je veoma značajan projekat za jedan veliki prostor općine Novi Grad, naselje Rječica. To je jedno od posljednjih naselja na prostoru općine Novi Grad koje nema adekvatan sistem vodosnabdijevanja, nema gradsku vodu. Donji dijelovi naselja, odnosno manji dio tog naselja ima pristup gradskoj vodovodnoj mreži, dok više od 80 % naselja koristi vodu iz lokalnih vodovoda, koji nisu adekvatni današnjim uslovima u kojima živimo. Naša služba za investicije je isprojektovala rješenje, zajedno sa Zavodom za planiranje KS i KJKP Vodovod i kanalizacija da se pojednostavi plansko rješenje koje je trebalo da podrazumijeva dva rezervoara u graničnom prostoru sa općinom Vogošća. Međutim, mi smo dali jedan prijedlog da to bude na rejonu Dobroševića, jedna tačka sa koje može da se vrši snabdijevanje vode najvećeg dijela naselja Rječica kroz izgradnju rezervoara “Reljevo 2”. Izrađen je projekat i danas smo potpisali ugovor u vrijednosti 1.198.000 KM za izgradnju samog rezervoara", rekao je načelnik Efendić.

Osim rezervoara, bit će potrebno izgraditi pumpnu stanicu, potisni ili transportni cjevovod dužine 1.200 metara, kao i prelivni cjevovod i dovodno distributivnu mrežu od rezervoara do naselja Rječica.

"Lijepa vijest za sve stanovnike Reljeva i Rječice je da se konačno ulazi u proces konkretnog rješavanja pitanja vodosnabdijevanja. Ono što mi u međuvremenu radimo vezano za održavanje lokalnih vodovoda dopremom vode putem cisterni i slično u ovim toplim ljetnim mjesecima u ona područja gdje vode nema. Ovo je zahtjevan, složeni i finansijski skup projekat, ali ćemo ga uspjeti realizovati. Ovo naselje je u velikoj mjeri povećano u proteklih deceniju ili dvije. Od malog broja objekata na pretežno ruralnom prostoru Općine Novi Grad Sarajevo sada imamo gusto naseljeno područje sa više hiljada stanovnika i objekata. Potreba za vodom je osnovno i prvo životno pitanje tako da mogu reći da sam kao načelnik zadovoljan da i taj najudaljeniji dio općine Novi Grad konačno ulazi u jedan stabilan i ozbiljan proces rješavanja pitanja snabdijevanja vodom", izjavio je načelnik Efendić.

Direktorica kompanije Mibral d.o.o. Maja Bralović Smith zahvalila je Općini Novi Grad na povjerenju i istakla da će radovi početi uskoro s obzirom da je građevinska sezona u toku.

"Želim da se zahvalim Općini Novi Grad na ukazanom povjerenju za ovako jedan ozbiljan projekat. Dobra vijest je da je građevinska sezona u toku tako da čim se obezbjede uslovi uvođenja u posao mi ćemo krenuti sa realizacijom. Projekat je jako ozbiljan i složen, iz više faza, tako da što prije krenemo, prije ćemo doći i do rješenja", rekla je Bralović - Smith.

Realizacijom ovog značajnog projekta, stanovnici naselja Rječica će konačno u svojim domovima imati gradsku vodu, što će omogućiti ljepši i ugodniji život u ovom naselju, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije