Novi dom Zmajeva otvoriće Michel Platini

25.06.2013. 15:40 / Izvor: eKapija.ba

Izgradnju terena i pratećih objekata finansirale su FIFA i UEFA, sa oko 8,5 miliona KM, a novi dom Zmajeva bi svečano trebao otvoriti upravo prvi čovjek krovne fudbalske organizacije na starom kontinentu, Michel Platini.

 

Od ove godine Bosna i Hercegovina i Zenica moći će se pohvaliti jednim od najsuvremenijih trening kampova. Uoči otvaranja kampa fudbalske reprezentacije BiH prisustvovali smo završnim radovima na uređenju objekta koji se smatra jednim od najsuvremenijih u ovom dijelu Evrope i uvjerili se da će fudbaleri reprezentacije Bosne i Hercegovine dobiti mjesto kakvo zaslužuju za pripremu i treniranje.

Izgradnju terena i pratećih objekata finansirale su FIFA i UEFA, sa oko 8,5 miliona KM, a novi dom Zmajeva bi svečano trebao otvoriti upravo prvi čovjek krovne fudbalske organizacije na starom kontinentu, Michel Platini.

Pored međunarodnih fudbalskih asocijacija koje su uložile novac u izgradnju ovog kampa, Općina Zenica je na period od 40 godina, besplatno dala na korištenje zemljište, te osigurala potrebne dozvole i infrastrukturne priključke. Prema riječima načelnika Husejina Smajlovića općinska administracija je finansirala i izgradnju oko 800 metara pristupnog puta.

"Trening kamp je iz više razloga važan objekat za Zenicu. Ovim objektom upotpunjavamo sportsku infrastrukturu u gradu, kamp će osigurati vrhunske pripreme reprezentaciji i olakšati da i u narednom periodu nogometna reprezentacija iz Bosne i Hercegovine svoje utakmice igra u Zenici, a i direktno pomažemo privredu jer će tokom izgradnje izvođači zaraditi 10.000.000,00 KM“, obrazložio je važnost ovog objekta zenički načelnik.

Objekat i kompletna infrastruktura kampa projektovane su prema standardima UEFE i FIFE koji omogućavaju optimalno korištenje kampa tokom cijele godine, ističu u zeničkoj projektantskoj kući Aksa. Direktorica Senaida Turkić ponosno ističe da objekat, ima jedan visoki nivo: "Sobe koje se upravo opremaju su na nivou soba hotela sa 4 (četiri) zvjezdice. U objektu se nalaze i ostali neophodni sadržaji poput moderno opremljene kuhinje, restorana, vešeraja, fitness sala, svlačionice, ambulanta za ljekare, prostorije za trenere.“

Za izvođenje radova, prema projektu arhitekte Zvjezdana Turkića, angažovana je kompanija Almy Transport iz Zenice. Jasmina Kalabića, direktora ove kompanije zatekli smo na lokaciji novog FIFA kampa, gdje su prema njegovim riječima radovi pri kraju.

„Projekat je bio veoma kompleksan. Na izgradnji ovog kampa angažirani smo već godinu i po dana. Mnogo posla je bilo na ugradnji instalacija u objektu. Posebna pažnja je posvećena je sistemima za odvodnju površinskih voda sa fudbalskih terena“, naglašava Kalabić.

Upravo o ovom segmentu posebno se vodilo računa prilikom projektovanja i izvođenja objekta i fudbalskih terena u kampu. S obzirom na klimatske uvjete i potrebu da se objekat koristi tokom čitave godine, posebna pažnja posvećena je osiguranju odvodnje vode sa zelenih površina u slučaju obilnih kiša i pljuskova.

Arif Begović, direktor firme ACO, naglasio je da je prema projektu na fudbalskim terenima ugrađen najsuvremeniji sistem odvodnje sa ACO sistemom kanala iz kompozitnog materijala, koji pored izuzetne efikasnosti u odvodnji i estetskog dojma, svodi mogućnost povrede igrača na minimum. 

Posebno je zanimljivo spomenuti da je ACO sistem linijske odvodnje ugrađen na Olimpijskom stadionu u Münchenu 1972. godine i otada pa sve do posljednjih Olimpijskih igara u Londonu 2012. odvodnja svih olimpijskih stadiona je urađena sa ACO sistemima, naglasio je Begović i dodao: “ACO proizvodi vrše odvodnju kako to čini i sama priroda. Prirodni ciklus kretanja vode je kontinuiran, s obzirom na to da  ACO proizvod imitira nešto što traje vječno, to znači da je on  pouzdan, siguran i dugotrajan.“

Potvrdu kvalitete dobili smo i od projektanata i izvođača radova koji su istaknuli da sistem za navodnjavanje i drenažni sistem na terenu je u probnoj funkciji preko godinu dana i funkcionira bez problema.

"Za proizvode koji su ugrađeni u sklopu Trening kampa u Zenici možemo reći da su garancija sigurnosti, stabilnosti i visoke funkcionalnosti. Ukoliko se osvrnemo unazad vidimo da je ACO dio mnogih velikih i poznatih objekata širom svijeta, od hotela u Dubaiju, preko Taj Mahal palače u Indiji, mnogobrojnih objekata diljem Europe, pa sve do sportskih objekata, kao što su veliki europski stadioni poput onih na kojima se održalo posljednje EP u fudbalu u Poljskoj i Ukrajini ili staze Formule 1 širom svijeta. Stoga, smatramo da smo i sudjelujući u gradnji Trening kampa u Zenici stvorili novo poglavlje u našoj bogatoj i uspješnoj historiji", Istakao je Begović.

Kamp u Zenici je primjer da samo visoki kvalitet obezbjeđuje maksimum benefita za sve uključene u proces izgradnje ovog objekta u korist stvaranja optimalnih uslova našim fudbalskim selekcijama i na zadovoljstvo navijača i građana Zenice i Bosne i Hercegovine.

Zeničani ne kriju zadovoljstvo što konačno mogu ponuditi našim fudbalerima uvjete za pripreme kakve oni uživaju igrajući u evropskim fudbalskim timovima i smatraju ovo poklonom igračima Bosne i Hercegovine, za njihove dosadašnje i buduće pobjede.

Na pitanje koliko je odigravanje reprezentativnih utakmica u Zenici doprinijelo afirmaciji Zenice prvi čovjek ovog grada Husejin Smajlović poručuje: „To je nemjerljivo, to niko ne može izračunati. Jedno je materijalna strana, a druga ova priča o Zenici, o afirmaciji Zenice, o poznavanju Zenice u Evropi, kod UEFE, kod FIFE, i kod ostalih selekcija. Konačno i građani Bosne i Hercegovine su shvatili šta Zenica predstavlja i u društvenom i u državnom i u sportskom smislu“, poručuje na kraju Smajlovic uz pozivnicu svima da dođu na otvorenje.

ACO sistemi spasili meč na EURO-u 2012

ACO sistemi odvodnje spasili su meč Euro 2012 između Francuske i Ukrajine, kada se zbog jake grmljavine i obilnih kiša teren natopio vodom. U vrlo kratkom roku ACO sistemi odvodnje su se riješili ogromne količine vode.  Alexandar Atamanentko direktor Donbass Arene i predsjednik UEFA-e Michel Platini izrazili su zadovoljstvo nakon meča sa načinom na koji su sistemi odvodnje funkcionirali. „ACO sistemi odvodnje na Donbass Areni su se uspješno riješili kiše i spriječili da se stadion pretvori u bazen, te zaslužuju poštovanje cijele Evrope“, objavio je magazin „Today“ .

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije