Avdagić: Podržavamo zaključke Vlade FBiH u vezi s revizijom privatizacije

17.04.2014. 13:43 / Izvor: Fena
Avdagić: Podržavamo zaključke Vlade FBiH u vezi s revizijom privatizacije

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH pozdravlja zaključke koje je danas donijela Federalna vlada

Samostalni sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH pozdravlja zaključke koje je danas donijela Federalna vlada nakon razmatranja Informacije o uočenim nepravilnostima u postupku privatizacije i poslovanju privrednih društava nakon završetka postupka privatizacije ili otvaranja stečaja.

Vlada FBiH, između ostalog, traži da se nadležna tužilaštava u FBiH očituju o svim izvještajima o počinjenom krivičnom djelu i drugim informacijama koje su im dostavile Finansijska policija FBiH, te druge institucije Federacije BiH, a tiču se zloupotreba u postupku privatizacije i poslovanja privrednih društava prije, tokom i nakon okončanja tog postupka i donesu konačne tužilačke odluke u vezi s ovim predmetima.

Predsjednik Sindikata PPDIVUT BiH Mehmed Avdagić izjavio je za Agenciju Fena da je ovaj sindikat godinama zahtijevao da se uključi u proces prizvatizacije i odabir povoljnog strateškog partnera koji će privatizirati neku firmu, a koji bi preuzeo sve obaveze iz kupoprodajnog ugovora i vodio računa o pravima i interesima radnika.

"Proces privatizacije je na vrlo negativan način proveden uz podršku svih prethodnih vlada u FBiH, na svim nivoima, a agencije za privatizaciju su bile njihov servis. To je za rezultat imalo desetke hiljada radnika bez posla i obespravljenih radnika, jer nisu uplaćena sredstva u budžete i fondove. Mi podržavamo da se hitno krene u reviziju privatizacije, mada je to i prije trebalo učiniti", kazao je Avdagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije