Nakon pet godina prokišnjavanja škola Džemaludin Čaušević dobija novi krov

20.10.2014. 09:10 / Izvor: eKapija.ba
Nakon pet godina prokišnjavanja škola Džemaludin Čaušević dobija novi krov
OTVORI GALERIJU

U Osnovnoj školi „Džemaludin Čaušević“ u Švrakinom Selu u toku su radovi na sanaciji i zamjeni dotrajalog krova škole, gdje se zbog prokišnjavanja, nastava godinama odvijala u neuslovnim prostorijama

U Osnovnoj školi „Džemaludin Čaušević“ u Švrakinom Selu u toku su radovi na sanaciji i zamjeni dotrajalog krova škole, gdje se zbog prokišnjavanja, nastava godinama odvijala u neuslovnim prostorijama. Realizacijom ovog projekta učenici i nastavno osoblje konačno će dobiti bolje uslove za rad i boravak u školi.

Vrijednost radova koje finansira Općina Novi Grad Sarajevo iznosi 40.000 maraka, a radovi bi trebali biti završeni za mjesec. Projektom je planirana zamjena krova na centralnom dijelu školskog objekta. Krov od azbestnog salonita, koji pet godina prokišnjava bit će zamijenjen limenim. Također, zbog dotrajalosti drvenih ploha na krovu uradit će se i zamjena krovne konstrukcije, ugraditi krovna folija i postaviti novi oluci na objektu.

"Zbog dotrajalih i popucalih ploča krova dolazilo je do prokišnjavanja na spratu škole, tako da su zidovi i plafoni bili u jako lošem stanju, a u učionicama su se posvuda nalazile posude za vodu. Roditelji su bili zabrinuti za zdravlje, ali i sigurnost djece, jer je voda dolazila do sijaličnih mjesta, a veliki broj djece je zbog boravka u tako neuslovnim učionicama imao alergije. Osim što ćemo dobiti bolje uslove za odvijanje nastave, prije svega naša djeca boravit će u čistim učionicama, tako da više neće biti ugroženo njihovo zdravlje. Osim toga, drago mi je da će azbestni krov, koji je već odavno izbačen iz upotrebe biti zamijenjen limenim", kazala je direktorica škole Beba Šarkinović. Istakla je da su roditelji djece i nastavno osoblje presretni zbog ovog projekta.

Pored radova na ovom školskom objektu, u toku je zamjena stolarije u Osnovnoj školi „Ćamil Sijarić“ na Dobrinji, što je dio projekta utopljavanja školskih objekata na području općine Novi Grad Sarajevo. Kako bi se novogradskim školarcima obezbijedili što bolji uslovi školovanja, Općina je u prošloj godini izdvojila značajna finansijska sredstva za obnovu školskih objekata na području Novog Grada, a značajna sredstva planirana su i ove godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije