Ilidža: Uskoro pješački most preko rijeke Željeznice kod Obija?

18.08.2015. 13:21 / Izvor: Akta.ba
Ilidža: Uskoro pješački most preko rijeke Željeznice kod Obija?

Izgradnjom pječakog mosta, riješio bi se jedan od značajnijih problema stanovnika naselja Pejton, Vreoca i Lužansko Polje u Općini Ilidža, jer se sa jedne strane obale rijeke Željeznice nalaze stambeni objekti, dok su na drugoj strani poslovni objekti Obi-ja, Orbica, sjedište kompanije DM, pekara Aspek i drugih firmi.

Općina Ilidža raspisala je u julu 2015. godine tender za nabavku usluga izrade idejnog i izvedbenog projekta pješačkog mosta preko rijeke Željeznice-lokacija kod objekta OBI u Vreocama.

Izgradnjom pječakog mosta, riješio bi se jedan od značajnijih problema stanovnika naselja Pejton, Vreoca i Lužansko Polje u Općini Ilidža, jer se sa jedne strane obale rijeke Željeznice nalaze stambeni objekti, dok su na drugoj strani poslovni objekti Obi-ja, Orbica, sjedište kompanije DM, pekara Aspek i druge firme.

Rijeka Željeznica predstavlja prirodnu barijeru za stanovnike, koji je mogu prevazići, samo preko mosta koji se nalazi na starom blažujskom drumu, a koji je inače u lošem stanju.

Kako su iz Općine Ilidža kazali za Poslovni portal Akta.ba, procedura raspisivanja javne nabavke za izradu projektne dokumentacije za izgradnju navedenog mosta pokrenuta je po usvojenoj inicijativi Općinskog vijeća Ilidža, shodno postojećoj provedbenoj planskoj dokumentaciji.

"Za navedeni most dobijena je urbanistička saglasnost, a po okončanja postupka javne nabavke, izbora projektanta i nakon izrade projekata okončaće se i procedura izdavanja građevinske dozvole", rečeno je.

O cijeni koštanja, odnosno vrijednosti investicije preuranjeno je govoriti, jer će se ti podaci znati tek nakon izrade Projektno-tehničke dokumentacije.

Nakon dobijanja tih podataka i izdavanja građevinske dozvole, a shodno veličini investicije, biće utvrđeni način finansiranja (najvjerovatnije sa drugim nivoima vlasti) kao i dinamika realizacije objekta.

K.S.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije